Kako da Vaša jetra i crijeva imaju sretne blagdane

02.01.2019

Umor, iscrpljenost, vrtoglavica, proljev, nadutost, pritisak u abdomenu, bijes i agresija mogu biti simptomi poremećaja jetre.

Jetra i crijeva su izuzetno važni organi, zato što osiguravaju učinkovito iskorištavanje svih važnih nutrijenata iz hrane, ali i otklanjaju toksične tvari i štetne mikrobe, što sprječava njhovo zadržavanje u našem organizmu. Kako bismo ostali zdravi, zadatak nam je paziti na te vitalne organe, i to ne samo tijekom blagdana, nego kroz cijelu godinu.

No, upravo Božićno vrijeme može biti opasno za jetru i crijeva jer obilje delicija i slastica za kojima spremno posežemo odskače od standarda zdrave uravnotežene prehrane.

Ne uživamo bez razloga u masnoj ili slatkoj hrani – masnoće pojačavaju okus hrane, a šećer je glavni izvor energije našeg tijela, te su obje tvari itekako važne za naš organizam. No, postoji i loša strana – pretjerana konzumacija masnog i slatkog može izazvati niz oboljenja, poput dijabetesa ili bolesti masne jetre.

Ništa bez crijeva

Crijeva nisu zaslužna samo za “dovršavanje” probave, već upravo preko njih naš organizam apsorbira glavninu hranjivih tvari. Ključnu ulogu u tom procesu imaju milijarde korisnih crijevnih bakterija. One između ostalog proizvode enzime koji hranu razlažu u molekule hranjivih tvari koje se potom putem crijevne membrane apsorbiraju u organizam.

Međutim, ravnoteža između korisnih i štetnih crijevnih bakterija lako se poremeti. “Dobre” crijevne bakterije trebaju vlakna,  povrće i cjelovite žitarice, a te su namirnice u blagdansko vrijeme rijetko na našim jelovnicima. Kada se nedostatnoj konzumaciji vlakana pridoda konzumiranje previše šećera, prevlast u crijevima padne u ruke bakterija truljenja. Zbog toga se teška hrana još dulje zadržava u crijevima te nastaju plinovi koji mogu biti i otrovni. Osim što izazivaju nadutost, crijevni plinovi mogu prouzročiti i mnoge druge tegobe, poput iscrpljenosti ili problema s koncentracijom.

Pomozite Vašim crijevima!

  • Vlakna nisu samo osnovni izvor “hrane” crijevnih bakterija, već i potpomažu probavu. Povrće i cjelovite žitarice obiluju vlaknima, a možete ih unijeti i putem specijaliziranih prebiotika
  • Pijte tekućine prema potrebi, te povećajte unos tekućine pri fizičkim aktivnostima ili izloženosti visokim temperaturama. Najbolje je piti vodu, a alkohol bi trebalo izbjegavati jer usporava probavu, a može oštetiti crijevne stanice
  • Jedite redovito i umjereno kako bi Vaš probavni sustav mogao raditi redovito
  • Uzimajte SINBIOTIKE, pogotovo ukoliko primijetite probleme s probavom. U blagdansko vrijeme njih lako može uzrokovati stres zbog opsežnih priprema, stalna užurbanost ili teška hrana

Čistač crijeva, VITALITY DARM ELIXIER može Vam pomoći kod uklanjanja ostataka hrane i otpadnih tvari  nataloženih između crijevnih resica, koji dovode do procesa truljenja i raspadanja. Tamo se nakupljaju štetne bakterije koje uzrokuju razne probavne probleme i upalna stanja. Ovaj biljni eliksir sadrži 24 biljna ekstrakta i mješavinu 31 visokoaktivnog mikroorganizma, a uz to vitamine, minerale i elemente u tragovima te flavonoide – zaštitnike protiv slobodnih radikala.

Jetra pod opterećenjem

Dok je primarna uloga crijeva apsorpcija hranjivih tvari, glavna funkcija jetre je detoksifikacija – ona iz tijela uklanja pesticide, umjetna bojila, emulgatore, spore gljiva i štetne mikrobe. No, da bi jetra mogla dobro obavljati svoj posao neophodan je dovoljan broj korisnih crijevnih bakterija, kao i neoštećena crijevna sluznica, a prehrana koja sadrži previše masti i šećera negativno utječe na oboje.

Ako je crijevna sluznica oštećena, u jetru dolazi previše štetnih tvari te ona postaje preopterećena, zbog čega dolazi do poremećaja u njezinom funkcioniranju. Jedan od tih poremećaja je taloženje masti u stanicama jetre koje pogoduje razvoju nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD). Masna jetra pak može biti početak prave lavine bolesti – postoji mogućnost da preraste u upalu jetre, odnosno hepatitis, a ukoliko ju se ne liječi može čak doći i do ciroze jetre. Iako se ciroza jetre trenutno ne može izliječiti lijekovima, studije su pokazale kako primjena specijaliziranog sinbiotika  OMNi BiOTiC® HETOX može poboljšati jetrene funkcije ne samo kod lakših smetnji, nego i u pacijenata s teškom cirozom.

Održite jetru zdravom!

  • Izbjegavajte zaslađena i alkoholna pića, te rafiniranu hranu i jednostavne šećere jer zbog njih jetra mora raditi prekovremeno
  • Hranite se uravnoteženo kako bi rasteretili jetru. Za jetru je izuzetno dobro zeleno povrće poput raštike, cikorije, matovilca, kelja – to su njeni čistači
  • Kretanje povećava prokrvljenost jetre i stimulira izmjenu tvari u njoj. Ne morate trčati maratone – dovoljno je već nekoliko stotina dodatnih koraka dnevno
  • U slučaju poremećaja rada jetre, pomoć potražite od specijaliziranih SINBIOTIKA koji se s problemima jetre u koštac hvataju kroz crijeva

Snaga “gorkih” biljaka za detoksifikacijsku centralu – jetru

Kao pomoć jetri koju je preopteretila pogrešna prehrana već se stoljećima koriste brojne biljke. Možda i najpoznatija među njima je artičoka. Ona sadrži “gorak” spoj cinarin koji stimulira izmjenu tvari u jetri i žučnom mjehuru te stimulira proizvodnju žuči, koja ima važnu ulogu u razbijanju masnoća. Zahvaljujući tim blagotvornim svojstvima, tijelo može lakše probaviti i bolje iskoristiti masnu hranu.

Kao “zaštitnica” jetre dobro je poznata i sikavica. Ona sadrži djelatni kompleks silimarin koji otežava nakupljanje štetnih tvari u stanicama i povećava regeneracijske sposobnosti tkiva jetre.

“Gorkim” spojevima obiluje i neugledni maslačak, kojeg se češće doživljava kao dosadan korov nego kao vrijednu biljku. Spojevi prisutni u maslačku stimuliraju lučenje probavnih sokova iz jetre, žučnog mjehura, gušterače i želučane ovojnice. Tradicionalno se primjenjuje kod probavnih smetnji čiji je simptom osjećaj težine u nekom dijelu probavnog trakta.

“Majka” svih biljaka s blagotvornim učinkom na jetru je japanski wasabi. Njega se na Dalekom istoku odavno koristi za detoksifikaciju jetre, prije svega zbog visokog udjela ulja senfa. Ulje senfa ima protuupalno djelovanje, ali i sposobnost držati u šahu bakterije i viruse koji mogu naštetiti jetri.

VITALITY JETRA sadrži maslačak, koštice grožđa, blaženi čakalj bogat silimarinom, wasabi, artičoku i kolin koji će održati normalnu funkciju jetre, metabolizam lipida i homocisteina.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email