Za bolje raspoloženje

Kako podići raspoloženje?

01.11.2018

Triptofan je jedna od 8 esencijalnih aminokiselina, organizmu se ne može sintetizirati, stoga se mora dobiti iz ishrane ili putem proteinskih suplemenata. U metabolizmu sudjeluje kao gradivni dio proteina, ali i kao važan aminokiselinski prekursor serotonina i melatonina, važnih neurotransmitera.

Triptofan je često proglašavan “prirodnim prozacom” ili “prirodno rješenje za serotonin”. Ovakve tvrdnje svakako su većini pretjerivanje, ali i takva ekstravagancija nosi ponešto istine u svojoj biti. Deficit serotonina je često jedan od glavnih faktora kod depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja i debljanja. Jednostavna suplementacija serotonina bi se u situaciji njegovog deficita činila najlakšim rješenjem, međutim, kako to često biva u praksi, to je neizvedivo. Mozak se takve intervencije štiti tako da serotonin ne propušta kroz krvno moždanu barijeru, tako da je jalovo suplementirati serotonin jer on ne može dospjeti na željeno mjesto.

Većina danas korištenih antidepresivnih lijekova pripada u kategoriju inhibitora selektivne resorpcije serotonina poput Prozaca i dr. Ovi lijekovi djeluju sprečavajući prekomjernu reapsorpciju serotonina u mozgu, ostavljajući više slobode među sinaptičkim vezama. Međutim, mnogi od ovih lijekova imaju ozbiljne nuspojave, i ne baš jeftinu cijenu. Za razliku od serotonina triptofan (ili, preciznije, njegov produkt razgradnje, 5-hidroksitriptofan) može proći kroz krvno moždanu barijeru. Tako se suplementacija triptofanom čini kao jednostavna i prirodna alternativa antidepresivima koji rade na opisanom principu. Budući da se triptofan može relativno jeftino proizvesti i nije reguliran (zasad) kao lijek, on je puno opcionalnija alternativa. A nema niti nuspojave poput mnogih lijekova, jer se prirodno nalazi i metabolizira u organizmu.

Triptofan sam djeluje najbolje kod slučajeva depresije gdje je visoko psihobiološko uzbuđenje, a proizvodnja serotonina neadekvatna, i ne balansira učinak dopamina i norepinefrina, rezultirajući jednim anksioznim, uzrujanim stanjem. Za više apatične, vegetativne slučajeve depresije, čini se tada učinkovitija suplementacija triptofana u kombinaciji s tirozinom, prekursorom dopamina/norepinefrina.

Deficit serotonina često je impliciran u slučaju pretilosti, jer se povezuje s percepcijom gladi i zasitnosti u mozgu. Poznato je da prekomjeran unos šećera i ostalih ugljikohidrata povećava razinu serotonina u mozgu. Povećavanjem razine serotonina, triptofan u niskim dozama može djelovati kao destimulator apetita, a ponekad je time vrlo učinkovit kod mršavljenja.

Također, triptofan se uspješno koristi i kao pomoć za spavanje. Naime, serotonin ima ulogu u regulaciji sna, i što je još važnije, serotonin je prekursor melatonina, hormona koji je ključan za ciklus sna. Melatonin se u suplementaciji pokazao kao prilično učinkovit u tretiranju nesanice. Ipak, kombinacija melatonina i triptofana čini se još učinkovitijom u tom smislu.

Triptofan se može naći i u puretini. Meso pure sadrži veće količine triptofana, pa je sigurno prehrambeno sredstvo kod poticaja spavanja. Čini se još boljim rješenjem za osobe na dijeti, budući da je puretina meso s praktički nimalo masti u predjelu prsa, a visokom biološkom vrijednošću proteina sprečava deficit proteina i gubitak mišićnog tkiva, tako karakterističan i nepoželjan kod restriktivne dijete.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email