Liječenje želučane tegobe i Helicobacter pylori

03.04.2019

Bakterija Helicobacter pylori prava je pošast današnjice: njome je zaražena najmanje polovica čovječanstva, a na vidjelo izlaze rezultati istraživanja koji ukazuju da infekcija počinje još u ranoj dječjoj dobi i ukoliko se ne liječi kod većine zaraženih traje cijeli život. Riječ je o tvrdokornoj bakteriji koja jedina može preživjeti u nepogodnoj kiseloj sredini želuca. Način njezina prijenosa još nije potpuno istražen, a dovodi do dugotrajne (kronične) upalne reakcije želuca (gastritisa), povećava rizik od razvitka ulkusne bolesti (čira) i igra značajnu ulogu u razvoju raka želuca.

Najčešći simptom je nagrizajuća bol u trbuhu, u području žličice odmah ispod rebara. Bol se pogoršava kad je želudac prazan, a smanjuje na pun želudac, nakon konzumiranja mlijeka ili lijekova koji neutraliziraju želučanu kiselinu. Ostali simptomi su gubitak težine, gubitak apetita, nadutost, podrigivanje, mučnina, povraćanje i žgaravica. Konvencionalna medicina najuspješnije liječi Helicobacter pylori kombiniranom trojnom terapijom koja sadrži snažan protusekretorni lijek (tzv. inhibitor protonske pumpe) koji smanjuje lučenje želučane kiseline i dva antibiotika. U slučaju neuspješnog liječenja, obično se ponavlja trojna terapija, ali s drugim antibioticima u kombinaciji. Alternativa, izgleda, ima djelotvornije rješenje! Već nakon prvog uzimanja čaja ili tinkture bamije bolesnici osjete olakšanje, a bolovi i drugi simptomi nestanu za dan-dva.

Nakon samo nekoliko tjedana klinička slika i kod najtežih slučajeva pokazuje potpun, 100-postotni oporavak, dok je lijekovima konvencionalne medicine on 90-postotni. Tajna je u glikoziliranoj komponenti koja sprječava prianjanje spiralne bakterije za želučanu sluznicu. Bamija je jednogodišnja grmolika biljka iz porodice sljezovki koja je u naše krajeve došla s Istoka. U azijskoj se medicini od davnina koristi kao sluzavi dodatak prehrani protiv gastroloških iritacija i upalnih bolesti. U našoj narodnoj medicini smatra se djelotvornom “za sve što spaja dvije cijevi”, od usta do debelog crijeva, kao i kod problema s dišnim putovima, a povoljan utjecaj na zdravlje potvrdila su i moderna istraživanja. 

Pogledaj ponudu

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email