Bitna karika u energetskom lancu

Liposomalni koenzim Q10

23.11.2018

Američki znanstvenik F.Crane je kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća otkrio CoQ10, što je ujedno jedno od značajnijih otkrića s područja nutricionizma toga doba… Samo par godina kasnije dobitnik Nobelove nagrade doktor P.Mitchell, Sveučilište Edinburgh, prezentira ulogu koenzima Q10 u produkciji energije na staničnoj razini.

CoQ10 je najvažniji tip koenzima Q u održavanju funkcije ljudskog organizma, molekularne strukture bliske vitaminima E i K. Stanica CoQ10 koristi za proizvodnju energije, a glavna tvornica je jetra gdje nizom reakcija od CoQ1 dolazi do formacije CoQ10.

Enzimi su tjelesni proteini koji pokreću različite kemijske reakcije, a njihova optimalna aktivnost je od vitalne važnosti. Uobičajeno su sastavljeni od proteinskog i neproteinskog dijela. Koenzim predstavlja upravo neproteinski dio enzima.

Kasnih sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća japanski znanstvenici otkrivaju fermentacijski proces kojim je omogućena komercijala proizvodnja CoQ10, a upravo se pripravci koenzima Q10 nalaze na Top 10 listi dodataka prehrani širom svijeta.

Manje količine koenzima Q10 sastavni su dio mnogih prehrambenih namirnica: riža, žitarice, bademi, lješnjaci, pistacio, kikiriki, losos, sjemenke sezama, kupus, brokoli, cvjetača, krumpir, češnjak, bijeli luk…

Koenzim Q10 je prirodni nutrijent esencijalan za život i zdravlje svake žive stanice. Bez Q10 koenzima organizam gubi sposobnost borbe protiv infekcije i bolesti.

Dodatak CoQ10 prehrani može dramatično utjecati na proces starenja, te na učinak neadekvatne prehrane:

  • revitalizira imuni sustav i učestvuje u obrani od infekcija,
  • prirodno usporava proces starenja,
  • normalizira tlak krvi bez neželjenih efekata,
  • potiče stvaranje energije u organizmu, i
  • sudjeluje u redukciji tjelesne težine.

Tradicionalno se propisuju pripravci CoQ10 u formi tableta ili kapsula koje direktno prolaze u želudac i tanko crijevo. Visoka kiselost želučanog sadržaja inaktivira CoQ10. Preostali mali dio aktivnog nutrijenta napokon stiže do jetre koja ga dodatno mijenja i inaktivira, te u konačnici vrlo mali broj aktivnih molekula stiže u krvotok.

Doktor James de Franco je proučavao učinkovitost CoQ10 oslobođenog iz kapsule i nove liposomalne forme. Liposomalna metoda značajno povećava bioraspoloživost jer premošćujući gastrointestinalni trakt omogućuje apsorpciju već u ustima. Na taj način gotovo čitava količina sadržana u pripravku ulazi u krvotok.

Povećanu apsorpciju omogućuju liposomi koji inkapsuliraju Q10 uzrokujući bolju penetraciju u sluznicu i tkivo gastrointestinalnog trakta. S druge strane, apsorpcija CoQ10 iz kapsula je smanjena iz slijedećih razloga:

  • slabe topljivosti u lipidima;
  • razlaganju u želudcu i tankom crijevu;
  • visokom efektu prvog prolaza.

CoQ10 subjektivno, ali i objektivno, povećava snagu potičući pretvaranje karbohidrata u energiju što je od izuzetne važnosti kod aktivnih sportaša.

Pogledajte ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email