Njega kože nakon tetoviranja

05.08.2018

Tetoviranje danas nije ni malo neobična stvar. Tetoviraju se i žene i muškarci, stari i mladi, neki samo jednom, a neki mnogo puta, ali, koliko god da je tetoviranje danas rutinsko, kontrolirano i sigurno, nakon njega se još uvijek moramo pobrinuti o svojoj koži.

Nekada je tetoviranje bilo veliki rizik. Iglom kojom se probija koža i bojom koja ostaje pod njom ljudi su se mogli zaraziti raznim bolestima. Isto je i danas, ali samo ako se ono ne provodi kod iskusnih, verificiranih stručnjaka. U Hrvatskoj saloni za tetoviranje ne moraju ispunjavati nikakve posebne zdravstvene standarde, pa je prije tetoviranja vrlo važno raspitati se o mjestu i majstoru kod kojeg biste to učinili. Najveća odgovornost osobe koja se tetovira je u tome da pronađe majstora kod kojeg će tetoviranje biti što bezopasnije.

Druga vrlo važna odgovornost je pobrinuti se o svojoj koži nakon tetoviranja. Koža je organ koji čuva tijelo od vanjskih utjecaja. Iako je ako otporna, istovremeno može biti i vrlo osjetljiva, pogotovo nakon invazivnih postupaka kao što je tetoviranje. Kako bismo joj pomogli zacijeliti i vratiti čvrstoću i obrambenu funkciju, moramo je posebno njegovati.

Tetoviranje i koža

Tetoviranje je utiskivanje boje iglom pod vanjski sloj kože. Budući da igla prodire kroz epidermu, ono uglavnom boli i ponekad raskrvari mjesto tetoviranja. Krvarenje nikada  nije obilno, budući da je igla za tetoviranje vrlo tanka, ali unatoč tome koža je nakon postupka jako osjetljiva i treba joj vremena da zacijeli.

Upravo zbog toga što igla prodire pod kožu sve do krvi, tetoviranjem možemo u organizam unijeti loše bakterije i ostale uzročnike bolesti. Zato je važno da su instrumenti kojima se tetoviramo propisno sterilizirani, a mjesto gdje to činimo čisto i dezinficirano. Druga stvar kojom sprječavamo zdravstvene tegobe je briga o tetoviranoj koži. Mjesto na koje smo stavili tetovažu odmah je nakon tetoviranja otvorena rana. Ona mora propisno zacijeliti, a prije toga mora se zaštititi da se preko nje ne bi pokupile ili razvile bolesti.

Koža je osjetljiv organ i često može neugodno reagirati na tetovaže. Mjesto tetoviranja može biti izrazito bolno, može se razviti upala ili osip. Nakon tetoviranja se nekada javljaju i alergijske reakcije, pogotovo na boju kojom je tetovaža napravljena. Tetovirana mjesta osjetljiva su na sunce, pogotovo u ranijoj fazi, prije nego rana potpuno ne zacijeli. Ali ni starije tetovaže nije sigurno nesmotreno izlagati suncu, pogotovo bez zaštite, jer se mogu razviti komplikacije poput svraba, natečenosti i crvenila.

Osjetljivost kože na tetovažu može varirati ovisno o vrsti tetovaže, njenoj veličini, mjestu na kojem je tetovirana, ali i o tipu kože i osjetljivosti organizma. Osobama s jačim imunitetom i snažnijim organizmom tetovaže će brže zacijeliti i manja je vjerojatnost razvoja komplikacija.

Njega kože nakon tetoviranja

Neposredno nakon tetoviranja tattoo majstor će pokriti vašu tetovažu običnom kuhinjskom folijom ili nekom drugom plastičnom folijom, kako bi je zaštitili od vanjskih utjecaja na sljedećih nekoliko sati ili dana – ovisno o vrsti tetovaže, osjetljivosti mjesta tetoviranja i tako dalje. Folija se stavlja kako bi zaštitila ranu od prljavštine i odjeće koja bi se mogla zalijepiti na nju, ali i od prijevremenog ispadanja krasta koje sa sobom povlače i boju tetovaže.  Foliju držite onoliko dugo koliko vam je preporučio tattoo majstor. Ako vam majstor ne napomene drugačije, foliju je poželjno povremeno skidati, kako bi koža neko vrijeme „disala“, a onda je ponovno staviti, pogotovo prije oblačenja odjeće koja prekriva tetovažu.

Prvo vrijeme nakon postupka primijetit ćete promjene na mjestu tetoviranja, uzrokovane istjecanjem sukrvice, limfe i viška boje iz tetovaže. U slučaju da vas mjesto tetoviranja nakon postupka boli, ako je koža vruća i malo natečena, preko folije možete stavljati hladne obloge, a ako ste se tetovirali nekoliko sati u komadu, možete popiti i neki analgetik. Nije preporučljivo piti jedino Aspirin jer on širi krvožilni sustav i time pojačava krvarenje.

Nakon što se tetovaža počne ljuštiti, možete prestati nositi foliju. Krasta nastala na tetovaži mora sama otpasti, a jednom kada se cijela tetovaža oljušti, znači da je rana zarasla. Sve ovo vrijeme koža zahtjeva posebnu njegu. Čak i nakon što krasta nastala na tetovaži posve otpadne, koža još tjednima treba poseban tretman jer često ostaje suha, ljuskava i osjetljiva.

Odličan način tretiranja rane nastale tetoviranjem je hidrolat smilja. Njega možete početi koristiti još u procesu zarastanja rane, jer je posve prirodan i blagi proizvod koji svojim regenerirajućim djelovanjem ubrzava zacjeljivanje rana. Smilje ima i antiseptičko djelovanje, pa sprječava razmnožavanje bakterija na rani.

U slučaju da imate jako osjetljivu kožu, sklonu upalama, što može tetovažu učiniti bolnom i crvenom, hidrolat smilja smanjit će upalni proces svojim protuupalnim djelovanjem. Uz to, hidrolat je i analgetik, pa će smanjiti i bol rane. Ako se rana tetovaže nedugo nakon tetoviranja pretvori u masnicu, što nije rijedak slučaj, hidrolat će pojačati apsorpciju hematoma svojim antihematomičnim djelovanjem, pa će ona brže splasnuti i zacijeliti.

Hidrolat smilja potpuno je prirodni proizvod koji u svakoj svojoj kapljici sadrži molekule esencije ulja od smilja i tako blagotvorno djeluje na kožu. Njeguje je i hidrira, pa ga možete koristiti tjednima nakon tetoviranja da bi koža što prije poprimila zdrav i lijep izgled. Upotrebom hidrolata smilja vaša koža brže će zacijeliti, spriječit će se negativne posljedice tetoviranja, a u slučaju da se one i jave, hidrolat će ih najprije ublažiti, a onda i posve otkloniti, pa će tako jedini podsjetnik na ovaj umjetnički izričaj biti vaša tetovaža.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email