Alge i antikancerogeno djelovanje

10.01.2019

Alge sadrže zavidne količine gotovo svih minerala; kalcija, joda, željeza, natrija, magnezija fosfora, kalija. Bogate su ugljikohidratima, proteinima i bjelančevinama.  Obiluju vitaminima C, A, B1, B12, E Sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline za koje je poznato da imaju izuzetno pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Alge su vrlo korisne i iskoristive za prevenciju i suzbijanje mnogih tegoba:

  1. Izuzetno visoka koncentracija joda u pojedinim algama djeluje pozitivno na štitnjaču koja je odgovorna za regulaciju metabolizma.
  2. Potiču detoksikaciju organizma: bogate su klorofilom koji je snažan prirodni detoksikant. 
  3. Pročišćavaju krvi.
  4. Odlično djeluju na koštani sustav: pojedine alge sadrže veliku količinu kalcija što ih čini neprocjenjivom namirnicom za kvalitetu i zdravlje kosti.
  5. Odlične su za  mršavljenje.
  6. Sadrže visoku koncentraciju magnezija koji dokazano snižava visoki krvni tlak i sprječava srčani udar.

Također:

  • pomažu u borbi protiv dijabetesa
  • imaju antibakterijsko djelovanje
  • jačaju imunitet
  • pomažu u prevenciji raka
  • štite od virusnih infekcija
  • ublažavaju PMS
  • povećavaju plodnost
  • pojačavaju izdržljivost i snagu organizma

Antikancerogena svojstva algi

Je li vam poznato da 80 posto biomase na našem planetu pripada algama? Da nije bilo algi koje razgrađuju ugljični dioksid, ne bi se mogao razvijati život na Zemlji, a bez njihova postojanja povećao bi se i efekt staklenika. Uz to, u usporedbi s višim biljkama, fotosinteza kod algi deset je puta veća i one proizvode gotovo sav kisik sadržan u atmosferi.

Danas su poznati deseci tisuća algi, koje se dijele u dvije osnovne grupe: makro i mikroalge. Makroalge dosežu dužinu od 50 do 100 metara, sastoje se od odvojenih stanica koje, ako se odvoje od matičnog organizma, vrlo brzo stvaraju nove kolonije. Mikroalge, u kojima je skrivena informacija o razvitku života, samostalna su vrsta između bakterija i biljaka, te se smatraju najstarijim bićima na Zemlji (3,5 milijarde godina).

Ako mislite da dosad nikad u životu niste jeli alge, vjerojatno griješite, jer se alge koriste u industriji hrane kao dodatak mnogim proizvodima, kao što su sladoled, čokoladno mlijeko, preljevi za salate i slastice. Morske alge bogatije su mineralima od bilo koje druge vrste namirnica, kao i vitaminom C, tiaminom, riboflavinom, niacinom i beta-karotenom, ali i bjelančevinama i vlaknima, a sadrže vrlo malo masnoća.

Alge su i snažni čistači organizma. Mnoga istraživanja pokazala su da čiste naše tijelo čak i od radioaktivnih zračenja. Znanstvenici su otkrili da natrij alginat u algama do 84 posto reducira apsorpciju radioaktivnog stroncija. U tradicionalnoj kineskoj medicini alge su bile korištene za smanjenje oteklina, tumora i tjelesne težine, a postoje i mnoge studije koje dokazuju njihovo antikancerogeno djelovanje.

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email