Blagdanska depresija

21.12.2018

Prosinac, zbog blagdana i manjka svjetlosti, donosi stresne podražaje koji osjetljivim ljudima pogoršavaju stanje i pretvaraju blago do umjereno neraspoloženje u ozbiljnu depresiju, koja zahtijeva liječničku intervenciju.

Naime, depresiju potiče manjak dnevnog svjetla u studenome i prosincu, a tama je najveća upravo u jeku blagdanske sezone. Pretpostavlja se da svjetlo koje prodire kroz očni živac do dijela hipotalamusa zvanog suprahijazmatska jezgra, regulira ritam proizvodnje dvaju moždanih hormona, seratonina i melatonina. Izloženost očiju svjetlu aktiviran neurone u suprahijazmatskoj jezgri, dok izloženost tami smanjuje njihovu aktivnost. O stupnju aktivnosti tih neurona ovise brojni kemijski procesi koji utječu na našu budnost, aktivnost i raspoloženje.

Liječenje depresije vitaminom D

Nova studija povezuje nisku razinu vitamina D i visoku razinu paratiroidnog hormona s povećanim rizikom od depresije u starijih osoba. U studiji je sudjelovalo 1 282 ispitanika starijih od 65 godina. Autori studije su otkrili da su ispitanici sa depresijom imali za 14 % nižu razinu vitamina D.  Osim toga, u blago depresivnih pojedinaca je razina paratiroidnog hormona bila veća za 5 % odnosno za 33 % u pojedinaca sa ozbiljnom depresijom u usporedbi sa zdravim ispitanicima. Stoga, vitamin D igra važnu ulogu u razvoju i funkcioniranju mozga. Visoka razina vitamina D ublažava simptome depresije.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email