Bolest modernog doba

16.10.2018

Pretilost je postala bolest modernog doba. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 63% muškaraca i 54% žena u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, a pretilo ih je 20%, podjednako muškaraca i žena. Hrvatska se ubraja u “debele nacije”. Na ljestvici debelih država u Europi Hrvatska je na petom mjestu. Ispred nas su Malta, Grčka, Turska i Engleska. Po prekomjernoj težini prema spolu, Hrvatice su na trećem, a Hrvati na četvrtom mjestu. U cijelome svijetu, između 194 obrađene zemlje svijeta, Hrvatska zauzima 71. mjesto.

No, nemaju samo odrasli problem ovaj , svako peto dijete u Hrvatskoj je pretilo, a čak više od 40 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Zato su istraživanja vezana uz pretilost djece jako dobrodošla. Nova studija vodila se na sveučilištu Calgaryju u Kanadi. Studija je uključivala djecu od 7 do 12 godina, koji su bili klasificirani kao oni koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu ili su bili pretili  ali bez zdravstvenih tegoba.  Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa uzimala je placebo, a druga probiotik, odnosno prebiotski vlakno – inulin obogaćeni oligofruktozom, jednom dnevno tijekom 16 tjedana. Prebiotik je dobiven kao bijeli prah, pomiješan u vodi.

Dakle djeca nisu morala mijenjati svoje navike, samo su jednom dnevno uzimali preboike, odnosno placebo (kongtrolna skupina).

Na temelju četveromjesečnog istraživanja i dobivenih rezultata napravljena je godišnja projekcija. Po toj projekciji povećanje tjelesne težine u prebiotičkoj skupini bilo je 3 kilograma, dok je u placebo skupini iznosilo 8 kg,  gotovo trostruko više. Dakle, samo korištenje prebiotika poboljšalo je promjene bakterija u trbuhu u usporedbi s placebom.

Ovo istraživanje objavljeno u Gastroenterology, službenom časopisu American Gastroenterological Association (AGA), dokazuje da prebiotici smanjuju masnoću kod djece s prekomjernom tjelesnom težinom mijenjanjem mikrobiotu crijeva.  Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane (poput vlakana) koji djeluju kao gnojiva kako bi stimulirali rast dobrih bakterija u crijevima, dok probiotici uvode nove bakterije u sustav.

Ovo istraživanje jasno pokazuje povezanost debljine s  dobrim bakterijama u našim crijevima, pa ukoliko želite smanjiti svoju težinu i vratiti crijevnu floru u balans koristite prebiotike i probiotike.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email