Crijevne bakterije mogu uzrokovati autoimune bolesti

22.08.2018

Na Sveučilištu Yale znanstvenici su otkrili kako crijevne bakterije mogu putovati do ostalih organa i uzrokovati autoimuni odgovor obrambenog sustava.

Crijevne bakterije mogu se povezati sa širokim rasponom bolesti, uključujući autoimuna stanja karakterizirana napadom imunosnog sistema na zdravo tkivo. Organizam sam sebe napada. Nije li to čudno? Naš organizam nije predodređen za samodestruktivnost. Nemoguće je da se baš toliko ne volimo da sami sebe napadamo, to nije čovjekova istinska, prava priroda.

Napokon je otkriveno što stoji iza ovoga. 

Znamo da naš oganizam sadrži mnogo više bakterija nego ljudskih stanica. U ljudskom organizmu imamo 100-300 bilijuna bakterija naspram samo 10 bilijuna stanica. Imamo 10 puta više bakterija u tijelu, nego stanica od kojih je to tijelo građeno. Zar to nije čudesno? Možemo li onda reći da smo građeni zapravo od bakterija?

Jedno je sigurno – ovakav broj mikroorganizama u nama govori u prilog tome koliko je važna za naše zdravlje bakterijska flora u našim crijevima.

Kineska tradicionalna medicina i ayurveda, te ostale stare holističke metode liječenja govore kako su naša crijeva centar zdravlja i da zdravlje dolazi iz crijeva. Moderna znanost tek sad dolazi do ovih važnih istina, potkrijepljujući ih znanstvenim dokazima.

Ako imamo više “loših” bakterija naspram onih “dobrih”, dogodit će se neki zdravstveni poremećaj u našem organizmu, koji ne mora nužno biti povezan s crijevima, što je jasno pogotovo sad kad je dokazano kako bakterije iz crijeva mogu otputovati u druge organe. 

Ako hranimo dobre bakterije, one će prevladati nad lošima i ravnoteža će ostati povoljna za naš cjelokupni organizam. 

Tako su na Sveučilištu Yale znanstvenici došli do otkrića kako su crijevne bakterije povezane s čitavim rasponom bolesti, uključujući one autoimune. Istraživački tim fokusirao se na bakteriju Enterococcus gallinarum, za koju su otkrili kako je sposobna premjestiti se izvan crijeva u limfne čvorove, jetru i slezenu.

Otkriveno je kako je bakterija Enterococcus gallinarum uzrokovala proizvodnju antitijela i upalna stanja – obilježja autoimunog odgovora.

Kako se nahraniti dobrim bakterijama?

Odgovor je jednostavan – SINBIOTICIMA

Sinbiotik je stepenica iznad probiotika, jer sinbiotik je kombinacija dobrih bakterija i hrane za dobre bakterije:

SINBIOTIK = PROBIOTIK (dobre bakterije) + PREBIOTIK (hrana za dobre bakterije)

Neki sojevi bakterija međusobno si ne pašu, zbog čega se može dogoditi da uđu u sukob, primjerice oko borbe za hranu. Zbog toga se učinkovitost pomiješanih bakterijskih sojeva u nekom proizvodu mora dokazati ZNANSTVENIM ISTRAŽIVANJIMA – sojevi trebaju biti prijateljski nastrojeni jedni prema drugima kako bi od svog međuodnosa mogli najviše dati svom domaćinu.

Kako bi se u sinbiotiku dobrim bakterijama pojačala aktivnost i sposobnost razmnožavanja, dodaju se enzimi, vlakna i minerali. Oni povećavaju proizvodnju sluzi u crijevima i ljepljivost uvedenih bakterijskih kombinacija, a također su i HRANA ZA DOBRE BAKTERIJE. Ako damo bakterijama kvalitetnu hranu i one će bolje obavljati svoju zadaću. Jer “ono si što jedeš” – vrijedi za nas ljude, ali i za bakterije.

Kad broj naših bakterija počne opadati uslijed različitih čimbenika, ne bismo ih htjeli nadoknaditi životinjskim ili biljnim bakterijama već upravo onim LJUDSKIM, zar ne?

Medicinska struka vrlo često ne preporučuje probiotičke pripravke ljudima koji boluju od autoimunih bolesti, npr. Crohnove bolesti, uzimajući u obzir pod “probiotičkim pripravcima” one životinjskog ili nekog drugog porijekla, koji zaista i mogu izazvati dodatnu štetu u organizmu bolesnika zato što takve bakterije ni inače nisu dio čovjekova organizma. 

Potpuno druga priča je sa sinbioticima koji sadrže isključivo bakterije ljudskog probavnog sustava sa sposobnošću razmnožavanja – bakterije HUMANOG PODRIJETLA.

Sinbiotike koji sadrže bakterije humanog podrijetla, čija učinkovitost je dokazana brojnim znanstvenim istraživanjima i čije recepture su napravljene sinergijski (da se bakterijski sojevi međusobno podržavaju, a ne štete), koji su potpuno kompatibilni s ljudskim tijelom, kao što su Vitality International Products i OMNi BiOTiC® sinbiotici, mogu slobodno uzimati i imunosuprimirani bolesnici.

Ne samo da ih mogu uzimati, već je to i preporučljivo od strane kvalitetno obrazovane medicinske struke.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email