Drevni antički lijek

Čudo iz prirode - Piskavica

15.09.2018

Ubrzan način života donosi mnogo nepotrebnih stresnih i posljedično bolesnih stanja organizma suvremenom čovjeku. Dijabetes tipa 1 i 2, rezistencija na inzulin, oslabjela funkcija organa za probavu, detoksikaciju i transport hranjivih tvari, povećanje broja alergijskih, autoimunih i upalnih reakcija, brojne intolerancije, povećana razina masnoća u krvi kao i prekomjerna tjelesna težina samo su neke od uobičajenih tegoba današnje moderne civilizacije. Nepravilna i brza prehrana kao i nezdrava priprema hrane, nedostatak fizičke aktivnosti i boravka učistom okolišu, nedostatan odmor i loša kvaliteta sna, prekomjerna upotreba lijekova neki su od uzroka epidemije kroničnih bolesti razvijenog zapadnog svijeta. Iako današnje društvo sve više i više raste i razvija se gotovo u nedogled, ono isto tako posrće pred napadima brojnih modernih uzročnika kroničnih bolesti. Iako se vidi da je zapadni čovjek danas potpuno zaboravio i odbacio prirodu, a počela je čini se i ona njega, jednu svoju skrivenu i zaboravljenu tajnu nam je ipak otkrila.

Jedna biljka, poznata još i antičkom čovjeku, sve više pobuđuje interes znanstvenika koji svakodnevno otkrivaju njena brojna ljekovita svojstva. Naime riječ je o piskavici, biljci izuzetnih terapeutskih učinaka na ljudski organizam, čiju je ljekovitost prvi zabilježio Hipokrat, otac antičke medicine, a danas se iznova otkrivaju njena blagotvorna djelovanja na sveopće zdravlje ljudskog organizma. Ako niste znali poslovicu Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana, koju je prvi i izrekao sam Hipokrat, a prvi čuli njegovi slušateljt, onda znajte da je piskavica doista i hrana i lijek. Brojni biološki aktivni spojevi prisutni u ekstaktu sjemenja piskavice povećavaju vitalnost organizma i potiču proces samoiscjeljenja, a to je upravo karakteristika ljekovitog djelovanja pripravka iz prirode. Za ekstrakt sjemenki piskavice pouzdano se zna da snižava razinu glukoze u krvi,odnosno djeluje hipoglikemijski, sprječava oboljenje živaca kod dijabetičara čime značajno ublažavaposljedice dijabetesa tipa 1 i 2 (čak i dijabetičari smiju uzimati male količine rneda a piskavica u kombinaciji sa medom još brže ispoljava svoje djelovanje).

Uzimanjem ekstrakta piskavice u medu ili u ulju sikavice, prije jela značajno snižava glikemijski indeks ukupnog obroka, a hrana s nižim glikemijskim indek masnoće Vas prije zasititi i duže ćete se osjećati siti što Vam može smanjiti želju za međuobrocima. Ekstrakt piskavice snižava i povećanu razinu kolesterola i triglicerida u krvi i sprječava proces aterogeneze, odnosno ovapnjenja krvnih žila čime čuva zdravlje srca i krvožilnog sustava. Osim toga, ekstrakt sjemenki piskavice ima i osobite hormonalne učinke te se preporuča uzimati kao prirodna hormonska terapija. Ekstrakt piskavice je bogat fitosterolima, biljnim spojevima koji djeluju kao agonisti hormonalnog djelovanja i tako potiču pravilan rad muškog i ženskog hormonskog sustava. Naime, pomaže kod muških problema s povećanom prostatom, općenito lošeg libida i impotencije, te neplodnosti, a kod ženskih tegoba pomaže u menopauzi jer stimulira metabolizam ženskih spolnih hormona, sprječava pojavu osteoporoze i osteopenije, pospješuje proizvodnju mlijeka kod dojilja, ublažava tegobe kod PMS-a (bolove, valunge, napetosti) te čak povećava obline ženskih grudi.

Također ekstrakt piskavice utječe i na aktivnost štitne žlijezde jer ima regulacijski učinak na metabolizam joda i hormona štitnjače. Oni djeluju kao aktivatori metabolizma, odnosno njihova optimalna razina u tijelu regulira brojne fiziološke učinke, poput povećanja potrošnje energetskih zaliha iz masnog tkiva i snižavanja razine šećera u krvi.

Ekstrakt sjemenki piskavice ima i izrazito antioksidativno djelovanje kojim sprječava oštećenja i propadanje stanica i tkiva, a isto tako povećava antioksidacijski kapacitet organizma (povećava razinu vitamina E i C) čime usporava proces degeneracije i starenja, stoga ima i izrazit anti-age učinak. Isto tako sprječava nastanak i pomaže kod izlučivanja žučnih kamenaca jer smanjuje metabolizam kolesterola i njegovo deponiranje u žuč, smanjuje veličinu žučnih kamenaca i eliminira višak kolesterola iz žuči. Sprječava i formiranje bubrežnih kamenaca (tj. kalcijevog oksalata u bubrezima) i pomaže u njihovom razbijanju i izlučivanju iz bubrežnog tkiva.

Ekstrakt sjemenki piskavice ima i analgetsko i protuupalno djelovanje jer djelotvorno ublažava prijenos bolnih podražaja. Tako pomaže kod glavobolja, reumatskih bolova, bolova uzrokovanih karcinomom, ali i smiruje upalne procese kod artritisa (upa-la zglobova), neurodermitisa i psorijaze (upale kože), gastritisa (upala želuca), otitisa (upala uha) i drugih upala (-itisa), čime vraća optimalno zdravstveno stanje cjelokupnog organizma.

Piskavica je najbogatiji biljni prirodni izvor željeza (33mg/100g) što je važna osnova za dobar imunitet.

Isto tako pomaže kod blažih i težih psihičkih stanja (tjeskoba, depresija, bipolarni poremećaj) tako što povećava razinu dopamina i serotonina, neurotransmitera ugode i sreće te na taj način popravlja raspoloženje i vraća zdravo stanje svijesti. Također dokazano stimulira i aktivnost hipofize koju potiče na proizvodnju hormona rasta. Pritom pojačani anabolički učinak izaziva ubrzan rast i razvoj novog tkiva, mišićnog, vezivnog, koštanog i drugog, i na čijem prirodnom djelovanju su jako zahvalnimnogi sportaši, atletičari i bodybuilderi. I kao najbolje za kraj, ekstrakt piskavice dokazano pospješuje odumiranje tumorskog tkiva i metastazate značajno smanjuje pojavu zdravstvenih komplikacije kod zloćudnih oboljenja.

Toplo se preporuča kao prevencija, ali i terapeutik kod raka debelog crijeva, dojke, maternice i prostate. Iako se zdravlje ne može kupiti, kad je u pitanju piskavica, postizanje optimalnog zdravlja je samo pitanje vremena. Zato se naoružajte strpljenjem i dobrom voljom i posegnite za zdravljem na način kako ga je priroda zamislila.

Martina Kamenski, fitoterapeut

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email