Zaštita kože

Istinska prirodna kozmetika – ona koju možemo i pojesti

19.06.2018

Njega kože hladno prešanim uljima iznutra i izvana

Ljeto je ono vrijeme kad svoju kožu izlažemo blagotvornom utjecaju sunca i mora. S druge strane, trebamo je zaštititi od negativnih strana prejakog ultravioletnog zračenja a zbog utjecaja sunca i mora potrebno ju je redovito hidrirati.

Kako bi kožu, kosu i nokte najbolje hraniti iznutra, a zatim činiti nadopunu izvana. najbolje je koristiti ulje divljeg lana - onog koji ne oksidira i koje je jedno od rijetkih stabilnih ulja koje u pravoj mjeri nadoknađuje kronični nedostatak već spomenute omega-3 kiseline. Camelina sativa, bolji ili divlji lan je uljarica čije sjemenke hladnim prešanjem daju ulje jedinstvenog profila. Ono pobuđuje veliko zanimanje u kozmetici i prehrani jer sadrži više od 45% omega 3 masnih kiselina. Također je i vrlo bogato vitaminom E, prirodnim tokoferolom koji je na glasu kao vitamin mladosti jer neutralizira proces starenja svojim snažnim antioksidacijskim potencijalom. Ulje boljeg lana zbog svog sastava ima izrazite protuupalne učinke i izaziva zdravstveni učinak na cjelokupni organizam čime ublažava tegobe modernog života. Visok postotak EPA i DHA masnih kiselina čine ovo ulje izuzetnom funkcionalnom hranom, a uzimanjem dvije do tri čajne žličice dnevno ulje postaje osnovna njega i terapija organizma iznutra. Primijetit ćete kako Vam nokti više ne pucaju, kako se koža ne peruta, a kosa očvrsne.

Ulje lješnjaka u svrsi prirodne kozmetike

Lješnjak je ne samo neodoljivog okusa i mirisa, već je izuzetno bogat makro i mikro nutrijentima. Lijepe je zlatno žute boje, ugodnog mirisa i slatkastog okusa pa je zahvaljujući tim svojstvima nezaobilazan u kozmetičkoj industriji. Velike količine vitamina E u hladno prešanom ulju lješnjaka donijele su titulu nenadmašnog "zaštitnog faktora" i eliksira mladosti, prije svega u čuvanju, njezi i zaštiti kože.

Upravo lješnjakovo ulje je ono koje predlažemo da se za vrijeme sunčanja a još važnije nakon sunčanja i kupanja nanosi na kožu, jer obiluje kolagenom i vitaminom E. Žene ga trebaju koristiti i kao najprirodnije moguće anticelulitno ulje. Ovo ulje nema neki veliki zaštitni faktor, kreće se oko 16 ali je svakako bolja preporuka od često užeglog kantarionovog ulja od kojeg se možete samo bolje ispržiti. Obzirom da se kantarionovo ulje radi od maslinovog ulja i gospine trave (Hypericum perforatum) jasno je da je njegov aktivni sastojak hypericin koji je fotosenzibilan pa se nemojte iznenaditi ako nakon izlaganja suncu dobijete crvene mrlje na tijelu. Ako baš želite dobiti lijepu brončanu boju radije se mažite hladno prešanim lješnjakovim ili orahovim uljem. Samo pripazite da su ta ulja 100% napravljena od jezgre oraha ili lješnjaka a ne mješavine rafiniranog suncokretovog ulja i nešto ovih plodova. Slobodno ga prije spavanja nanesite na lice i vrat u debelom sloju jer ne zatvara pore poput bademovog i koža kroz njega diše, a nećete pogriješiti ako i čajnu žličicu ovog ulja i popijete te na taj način hidratizirate svoju kožu iznutra.

Hladno prešano ulje lješnjaka je prirodna kvalitetna njega koja je ujedno sigurna i za bebu. U trudnoći i ne samo tada je potrebno voditi računa i odvojiti vrijeme za njegu kože i tijela uopće. Ono vlaži i hrani kožu, ne dolazi do zatvaranja pora i koža normalno diše. Bitno je ulje umasirati nakon tuširanja na vlažnu kožu, što je ujedno i praktična samomasaža kojom postižete kontakt sa tijelom i održavanje opće dobrobiti. Nanošenjem lješnjakovog ulja, odnosno, masiranjem  na kožu prevenirate strije, poboljšavate cirkulaciju i opuštate mišiće a sama spoznaja da se brinete o svojoj koži i tijelu prouzrokovat će neopisivo pozitivan osjećaj.

Ivo Bačlija

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email