Kako koenzim 1 djeluje na organizam?

17.03.2019

NADH je skraćenica za biološku tvar nikotinamid adenin dinukleotid. «H» u nazivu označava visoko energetski vodik i ukazuje na reduciranu formu koenzima 1 (oksidirana forma je NAD+ ).

Osnovne biološke funkcije NADH su sljedeće: 

  1. Proizvodi energiju

Svaka stanica zahtijeva energiju da bi ostala živa. Energija koju stanica koristi u obliku je adenozin trifosfata (ATP), a dobivena je metaboličkim putevima razgradnje hrane koji se odvijaju uz nužno prisustvo enzima i koenzima. Što je više NADH dostupno stanici, to će proizvodnja energije biti veća, a s tim u vezi i stanica će duže živjeti.

  1. kontrolira staničnu regulaciju i popravak staničnih oštećenja

Nosilac genetičke šifre u stanici je DNA (deoksiribonukleinska kiselina). Svako oštećenje molekule DNA (a mogu ga izazvati različiti agensi poput radijacije, UV zračenja, ozona, kemijskih supstanci, antibiotika, citostatika…) rezultirati će oštećenjem replicirane DNA, a samim time i novonastale stanice. Stoga, što stanica ima više NADH, bolje funkcionira sustav popravka DNA i bolja je zaštita od potencijalnog razvoja bolesti.

  1. Jača imunološki sustav

Obrambeni sustav stanice bazira se na aktivnosti bijelih krvnih zrnaca, posebno T-limfocita, B-limfocita i makrofaga pri čemu se troše velike količine NADH. Dakle, koeznim je direktno uključen u obrambeni mehanizam stanice i što ga više ima u organizmu, to bolju zaštitu pruža autoimuni sustav.

  1. Snažan antioksidans

Biološki antioksidansi su u živoj stanici prisutni s ciljem očuvanja stanice i njezine membrane od štetnog utjecaja slobodnih radikala. NADH, reducirana forma koenzima 1 ima najjaču reduktivnu snagu od svih bioloških supstanci, i kao takav predstavlja antioksidans izuzetno snažnog kapaciteta.

  1. Stimulator dopamina, adrenalina i norepinefrina

Rezultati brojnih studija pokazali su da NADH potiče produkciju dopamina i adrenalina te kao takav ima pozitivne efekte na različite psihološke funkcije stimulirane adrenalinom i dopaminom kao što su: snaga, kretanje, koordinacija, budnost, kongitivne funkcije, raspoloženje, seksualni nagon i lučenje hormona rasta.

NADH preporuča svakome čiji stil života zahtijeva više energije, vitalnosti i moždane aktivnost.

Parkinson-ova, Alzheimer-ova bolest, depresija i sindrom kroničnog umora medicinska su stanja kod kojih su brojne studije pokazale povoljne učinke konzumiranja Enada-e (NADH), a dobre rezultate pokazuju i preliminarne studije o zaštiti jetra od alkohola, sprečavanju inhibicije biosinteze testosterona alkoholom, smanjenju kolesterola u krvi te snižavanju krvnog tlaka.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email