Sezona prehlade

Kako podići imunitet

02.10.2018

Prehlada, na žalost, ne napada samo u njenoj sezoni, već kod bilo kakve velike temperaturne promjene i, naravno, slabog imuniteta. Sezonom prehlade smatra se jesen, kada temperature naglo padnu, ali i proljeće, kada variraju iz toplog u hladno. Tada se često prerano „skinemo“ u tanje jakne i zadesi nas neočekivani val hladnoće. Neutopljeni i slabog imuniteta, lako ćemo pokupiti virus ili bakteriju i oboljeti. Ali ne mora svaki prijelaz godišnjeg doba biti ovakav.

Najvažniji način na koji se možemo obraniti od prehlade je očuvanjem imuniteta. Što je on jači, to će bakterije u našem organizmu biti bespomoćnije. Ipak, ne možemo uvijek biti na svoje 100 posto snage. Nekada nam imunitet padne i onda se od bolesti moramo zaštiti na druge načine. Prvenstveno higijenom i adekvatnom odjećom.

Prevencija prehlade

Svi se slažemo da je prehladu, kao i svaku bolest, bolje spriječiti nego liječiti. Puno je načina da spriječite zarazu ili umanjite njenu mogućnost. Za početak, potrebno je voditi računa o higijeni. To znači prati ruke redovito – ne samo prije jela, nego i nakon dolaska u kuću izvana, nakon boravka u javnim, ali zatvorenim prostorima, poput shopping centara, kina, kazališta, škole i slično. Ako jedete na takvim mjestima, pazite da operete ruke, jer ste zasigurno dirali razne površine, moguće i inficirane.

U vrijeme sezone prehlada i gripa, pazite da ne dijelite pribor za jelo ili čaše s prijateljima, pa čak ni obitelji. Redovito provjetravajte kuću i mjesto boravka. Dobro je da više vremena provodite na zraku, ali uvijek se obucite sukladno s vremenom. Bolje je da ste bolje obučeni, nego da vam je hladno. Uzmite rukav više, neka vam je pri ruci. Ako se oznojite, nemojte se izlagati vjetru, niti odmah skidati višak odjeće, tako ćete se najbrže prehladiti.

Klonite se i propuha. Mnogi kažu daje opasnost od propuha samo mit, ali ako ste oznojeni ili vam je od propuha hladno, onda bi vam doista mogao i naškoditi. Propuh je u redu ako vam ne smeta, ali ako osjećate da vam se sinusi zatvaraju, ako počnete kihati ili se osjećate fizički nelagodno u bilo kojem smislu, nemojte misliti da ćete ispasti paranoični ako se s propuha želite maknuti.

Osim higijene, od prehlade ćete se najbolje zaštititi pojačanjem imuniteta. To učinite tako da, za početak, zdravo jedete. Najbolje je konzumirati puno sezonskog voća i povrća, jer ono vam donosi one nutrijente koji su nam u to doba godine najpotrebniji. Jedite voće i pijte voćne sokove kako biste unijeli dovoljno vitamina i minerala. Uz to, redovito pijte vodu i nikako nemojte žeđati.

Poželjno je piti i više  jogurta ili nekog drugog probiotika koji će pojačati dobre bakterije. Čim osjetite blagu bol u grlu ili sinusima, grlo ispirite slanom vodom, a nos fiziološkom otopinom ili otopinama s morskom vodom.  Grlo možete grgljati i hidrolatom od kadulje, koji će zaustaviti infekciju i smanjiti upalu.

Ovako ćete uništiti i isprati bakterije te spriječiti razvitak bolesti. A ako se ona i razvije, nemojte odmah posezati za antibioticima, nego se najprije pokušajte izliječiti prirodnim pripravcima s antibiotskim djelovanjem. Tako vam tijelo neće nepotrebno stvarati imunitet na antibiotik.

U vrijeme sezone gripa i prehlada smanjite nezdravu hranu, pogotovo masno i slatko, jer ono, za razliku od zdrave hrane, oslabljuje vaš imunitet. Više se krećite i u rutinu ubacite tjelovježbu te i tako ojačajte tijelo. Tjelovježba je odlična za ubrzanje metabolizma, poboljšanje krvotoka i rada srca, pa ćete time postati otporniji na bolesti.

Liječenje prehlade

Ako prehladu ipak ne uspijete spriječiti, onda sigurno želite znati kako je najbolje izliječiti. Za početak, puno se odmarajte. Bolesno tijelo pokušat će samo izaći na kraj s infekcijom, a to može učiniti samo ako mu date priliku. Tijelo se ne može adekvatno boriti s bolesti, ako pri tome mora raditi još stotinu drugih stvari. Zato odmah legnite, opskrbite se čajevima i juhama i pustite organizam da radi ono što najbolje zna – liječi se.

Pomognite mu nekim biljnim pripravcima i namirnicama. Na primjer, brže ćete iznojiti prehladu ili gripu ako jedete začinjenu hranu. Koristite zdrave, ali ljutkaste začine, poput đumbira, kurkume, papra ili chillija. Ovi začini su i antibakterijski, pa će pomoći tu suzbijanju infekcije. Uz to, odlično će djelovati i na grlobolju.

Jedite laganu hranu. Najbolje kuhano povrće, kuhanu piletinu i juhu. Tijelo treba dobiti nutrijente da bi mu se održala snaga, ali opet mu ne treba oduzimati energiju probavljanjem teške hrane. Jedite i voće i povrće bogato vitaminima i mineralima. Nikako ne zaboravite na hidraciju. Pijte puno tekućine, pogotovo obične vode, kako ne biste dehidrirali, što je velika mogućnost ako imate i vrućicu.

Uz vodu, pijte i čajeve. Čajevi su, kao i eterična ulja, odlični za inhalaciju, posebno ako su vam od prehlade začepljeni sinusi. Za inhalaciju koristite čaj ili eterično ulje kadulje. Kadulja ima antibakterijska i antiupalna svojstva, pa će smanjiti vaše tegobe i potaknuti izlječenje.

Prehlada nije teška bolest, ali ako se ne liječi, može dovesti do težih zdravstvenih komplikacija. Puno je bolje ili je spriječiti ili izliječiti dok je još tako bezopasna. Pristupite joj ozbiljno i stanite joj na kraj odmorom, laganom hranom, čajevima i pokojim biljnim pripravkomza olakšanje tegoba.  

Salvia Kornati

Pogledaj ponudu za imunitet 

Pogledaj ponudu za prehladu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email