Konopljino ulje

09.09.2018

Ulje sjemenki konoplje zbog svojeg povoljnog sastava masnih kiselina ima izrazito terapeutsko djelovanje na organizam. Kako sadrži skoro idealni omjer omega-6 i omega-3 (3:1) koje su bitne za zdravlje srca i krvnih žila, konzumiranjem ovog ulja se smanjuje opasnost od srčanog udara jer omega-3 masne kiseline smanjuju zgrušnjavanje krvi i poboljšavaju profil kolesterola u plazmi. U nedavnom istraživanju dobiveni rezultati pokazuju značajno sniženje ukupnog kolesterola u serumu za -13%, povećanje HDL-kolesterola za +10%, sniženje LDL-kolesterola za -61%, sniženje triglicerida za -15%, kao i sniženje omjera LDL/HDL kolesterola za -65% i to u samo 30 dana korištenja konopljinog ulja u prehrani.

Takav statistički značajan rezultat potvrđuje izrazitu djelotvornost bioloških komponenata u konopljinom ulju na regulaciju metaboličkih poremećaja naročito kod problema lipidnog disbalansa. Zahvaljujući svojem izbalansiranom sastavu, konopljino ulje uistinu pozitivno utječe na sprječavanje bolesti srca i krvnih žila, ali osim toga djeluje i na ublažavanje neugodnih učinaka predmenstrualnog sindroma, te na otklanjanje poteškoća koje se pojavljuju kao posljedica multiple skleroze, raka i shizofrenije. Konopljino ulje također sprječava pojavu osteoporoze jer njene esencijalne masne kiseline povećavaju apsorpciju kalcija i njegovo deponiranje u kostima č ime poboljšavaju njihovu čvrstoću i rast.

Konopljino ulje sadrži vitamin D čija je primarna uloga održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u krvnoj plazmi. Također sadrži i vitamin E koji u organizmu djeluje kao antioksidans i antikancerogen, te regulira brojne procese u organizmu.

Ulje konoplje je i jedino jestivo ulje koje sadrži neposredne metabolite esencijalnih masnih kiselina linolne i alfa-linolenske, tj. gama-linolensku kiselinu (GLA) i stearidonsku kiselinu (SDA). Zbog toga sprječava slabljenje metabolizma esencijalnih masnih kiselina i pomaže postizanju ravnoteže u tijelu koji su rezultati genetskih čimbenika, unosa ostalih masnoća, starenja i životnih navika.

Ljudskom su tijelu potrebne obje esencijalne masnoće i GLA za reguliranje hormona, održavanje i strukturu imunog sustava te za održavanje metabolizma stanica.GLA i nedavno otkriveni omega-3-stearidon važni su čimbenici za biosintezu prostaglandina i nužno potrebni za djelovanje hormona, rad živaca, kontrakciju miška i reguliranje krvnog tlaka. Pod normalnim uvjetima ljudsko tijelo ima dovoljno nužno potrebne alfa-linolenske kiseline za proizvodnju prostaglandina; međutim, pod utjecajem stresa, slabe prehrane i genetskih pogrešaka dolazi do njezinog pomanjkanja i razvoja infekcijskih bolesti. Gama-linolenska kiselina, osim što balansira brojne biološke procese u organizmu, također djeluje protuupalno, jer je po kemijskoj strukturi slična prostaglandinima koji imaju ključ nu ulogu u reguliranju ja čine upalne reakcije organizma, u zacjeljivanju rana i ozljeda kože, kod gubitka vode, stvaranja ugruška i drugih procesa. Zbog svojeg protuupalnog djelovanja GLA pomaže kod autoimunih oboljenja i time olakšava probleme kod reumatoidnog artritisa, neurodermitisa i psorijaze, ublažava pojavu nateklih vena kod problema s hemoroidima, blagotvorno djeluje na sluznicu želuca kod gastritisa, povoljno djeluje na kožu (kod akni, ekcema), kosu (poboljšava rast, njeguje i štiti) i nokte. Također regulira rad jetre i gušterače, pomaže u liječenju oboljelih bubrega, čuva bubrege od degenerativnih promjena, te razbija i izbacuje bubrežne i žučne kamence. Kako potiče izbacivanje vode pomaže u reguliranju tjelesne težine.

Istraživanja su pokazala da GLA i srodne masne kiseline uništavaju stanice raka, ali ne i normalne stanice, te se preporučuje u terapiji kod tumorskih oboljenja. Poznato je isto tako da u dijabetičara nije moguće stvaranje GLA iz linolne kiseline pa je zato poželjno uzimanje dodataka prehrani za bolje djelovanje živčanog sustava te sprječavanje obolijevanja živaca tijekom dijabetesa. Također ulje konoplje je izrazito bogato i gama-tokoferolom koji svojim visokom antioksidacijskim potencijalom štiti ulje od kvarenja i kod ljudi poboljšava lipidni profil sprječavajući aterosklerozu, srčane i moždane udare i razvoj tumora. Uz sve te biološke čimbenike, konopljino ulje sadrži i visoku koncentraciju fitosterola (biljni oblik kolesterola), koji značajno snizuju razinu kolesterola u serumu sprječavajući njegovu apsorpciju iz probavnog trakta i time pomažu u balansiranju lipidnog profila u krvi. Potpomaže probavu i čak se pokazalo da bitno smanjuje simptome Chronove bolesti.

Također, regulira ravnotežu hormonskih funkcija u organizmu te se preporučuje kao prirodna hormonska terapija.

Martina Kamenski, fitoterapeut

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email