Kurkuma - pomoć u mršavljenju

04.04.2019

Kurkumin može biti odličan dodatak prehrani u borbi protiv pretilosti posebno na području trbuha. Prisutan je u začinskoj biljci poznatoj kao kurkuma. Svojim djelovanjem kurkumin može blokirati enzime koji su zaslužni za pohranu masnoća u organizmu. Osim toga brojne znanstvene studije pokazuju da ta tvar može pomoći u borbu protiv raka te kod brojnih drugih bolesti.

Korištenje kurkume za mršavljenje počelo je nedavno. Do tog trenutka svojstva biljke su primijenjene samo u području pomlađivanje. Korijen kurkuma je snažan antioksidans, zahvaljujući kojima može da uspori proces starenja. 

Kurkuma ima sljedeće pozitivne učinke:

  • Otupljuje osjećaj gladi.
  • Smanjuje apetit. 
  • Razbija masne naslage na struku ili bokovima.
  • Ubrzava metabolizam.
  • Jača organizam i čisti žile od kolesterola.

Kurkuma je bogata željezom, manganom, dijetalnim vlaknima, kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, cinkom, bakrom, selenom, vitaminima C, B1, B2, B3, B6, K i E. Preporučena dnevna doza kurkume je do 10 grama dnevno i preporuča se konzumirati svaki dan ili barem tri puta na tjedan. S obzirom da kurkuma posjeduje svojstvo razrjeđivanja krvi, ne smije se konzumirati zajedno s lijekovima protiv  zgrušavanja krvi.

Kurkuma također pozitivno utječe na upale, Alzheimerovu, Parkinsovu i Chronovu bolest, moždani udar, srčane i kardiovaskularne bolesti, artritis, depresiju, dijabetes tipa 2, rad mozga i koncentraciju, gastritis, menstrualne grčeve, PMS, vaginalne infekcije, probavu, regeneraciju crijevne flore, nadutost, kožne probleme, žgaravicu, kamence bubrega i žući, dobar je antioksidans i koristi se kod detoksikacije, dobro djeluje protiv stanica raka (posebno debelog crijeva i rektuma), kod rana djeluje protiv boli i oteklina.

Oprez kod uzimanja

Kurkumin se generalno smatra sigurnim i netoksičnim za uzimanje, no u rijetkim slučajevima uzimanje može biti povezano s iritacijom želuca, mučninom, proljevom i alergijskim reakcijama na koži. Budući da posjedije antitromboznu aktivnost treba biti oprezan s uzimanjem kurkumina zajednos s lijekovima za razrjeđivanje krvi.

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email