Najčešći uzroci ispadanja kose

07.01.2019

Jedan od najučestalijih, ne samo estetskih, nego izdravstvenih problema suvremenog čovjeka je povećano i enormno ispadanje i prorjeđivanje kose koje progredira do alopecija. Različite su vrste, pa i uzroci koji dovode do gubitka dlake, ali ono što im je zajedničko je jako spor i relativan terapijski oporavak, kao i vidljivi rezultati.

Najčešća alopecija je Alopecia Androgenetica (tzv. muška ćelavost), prouzrokovana povećanom osjetljivošću folikula dlake na androgene hormone. Kod muškaraca je najčešće genetski determinirana, i manifestira se postepenim povećanjem zalistaka, kao i gubitkom kose na tjemenu. Obično kreće od puberteta, a definitivna klinička slika se formira krajem četrdesetih godina. Kod žena se ova vrsta alopecije ispoljava difuznim prorjeđenjem kose na tjemenu,tako dase kroz kosu nazire tjeme, i obično je praćena povećanim vrijednostima androgena. Sve češća Alopecia Areata manifestira se opadanjem kose u ovalnim ili okruglim pečatima, koji se mogu spajati i tvoriti veće površine bez dlake. Javlja se na vlasištu, bradi ili obrvama, a u težim slučajevima može biti praćena potpunim gubitkom kose Alopecia Totalis ili gubitkom dlake cijelog tijela Alopecia Universalis. Glavni uzrok je stres, ali je poznata i autoimuna priroda bolesti, kao i brojna upalna žarišta u organizmu (sinusa, jajnika, krajnika, nesaniranih zuba…).

Kao posljedica porasta malignih oboljenja u populaciji, sa posljedičnom upotrebom citostatika i zračenja, javio se još jedan oblik alopecije Effeluvium Anagenes, koji se manifestira difuznim i naglim gubitkom kose poslije navedene terapije. Pored spomenutih, uzroci mogu biti i dijete za mršavljenje, nedostatak minerala, vitamina i proteina u ishrani.

Od ostalih uzroka pojačanog opadanja kose tu su i stres, koji se manifestira na kosi tek poslije dva do tri mjeseca od stresne situacije. Ne treba zaboraviti ni upotrebu različitih kemikalija za tretiranje kose, kao i svih kozmetičkih preparata koji učvršćuju kosu i povećavaju težinu dlake, pa samim tim i povećavaju ispadanje iste.

I normalno povećano opadanje kose u prijelaznim godišnjim dobima ( proljeće-jesen ) je alarmantno ukoliko dnevno izgubimo više od sto vlasi.

Ostali razlozi mogu biti:

  • oboljenja štitnjače;
  • anemije uslijed nedostatka željeza;
  • infektivne bolesti praćene povišenom temperaturom;
  • neki lijekovi, kontraceptivne pilule i razni drugi faktori.

Svi ovi uzroci dovode do alopecije zvane Effluvium Telogenes koja se manifestira difuznim i reverzibilnim ispadanjem kose.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email