Ulje divljeg origana

Najmoćniji prirodni antibiotik

12.05.2019

Ulje divljeg origana stoljećima je jedan od najtraženijih prirodnih lijekova za razne zdravstvene tegobe. Ovo moćno ulje smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a njegova ljekovita svojstva poznata su još iz doba drevnih Grka, a otac medicine Hipokrat često ga je koristio kao antiseptik.

Postoji više od 30 objavljenih znanstvenih studija koja potvrđuju antimikrobna svojstva ulja.

Tri studije Dr. Paul Belaiche otkrile su da je ulje divljeg origana ubilo 96% svih pneumococcus bakterija, 92% svih neisseria, proteusa, kao i staphylococcus bakterija. Sojevi neisseria izazivaju bolesti poput gonoreje ili meningitisa. Proteus su oblici gastro infekcija, a staphylococcus su zaslužne za otrovanje hranom.

Također, ulje divljeg origana eliminiralo je 83% streptococcus i 78% enterococcus, koje su povezane s upalom grla, šarlahom, reumatskom groznicom, sindromom toksičnog šoka, cistitisom, infekcijama rana i anoreksijom.

Ljekovita svojstva ulja origana 

  1. Učinkovit je u borbi s tvrdokornim bakterijama 

Dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana djelovalo na Candidu Albicans, E-coli, Salmonellu i Pseudomonas aeruginosa. Pseudomonas je vrsta bakterije koju je posebno teško liječiti, jer su neki sojevi imuni na antibiotike.

  1. Agresivno napada gljivice

Ulje origana djeluje na mnoge vrste bakterija, virusa i gljivica koji mijenjaju oblike i otežavaju liječenje. Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu te atletsko stopalo.

  1. Potencijalno djelovanje protiv raka

Ulje origana moglo bi postati dio terapije za liječenje raka. Znanstvenici su testirali djelovanje karvakrola na stanice raka prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano "apoptoza" - samouništenje stanica raka. Apoptoza je jedan od načina na koji se tijelo rješava nefunkcionalnih ili malignih stanica, poput onih koje se nalaze u tumorima. Prednost origana je u tome da je to često korištena biljka i da je njegova upotreba sigurna za zdravlje.

  1. Ublažava respiratorne probleme

Istraživanja su pokazala da je učinkovit kod bronhitisa, astme i respiratornih problema izazvanih gripom ili prehladom. Jedan od njegovih glavnih sastojaka, karvakrol, bori se protiv infektivnih organizama u infekcijama gornjih dišnih putova, ali pomoći će i kod infekcije donjeg dijela respiratornog sustava. Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijama i ublažava reakciju tijela na alergene.

  1. Olakšava menstrualne tegobe

Tradicionalno se koristi prilikom bolnih menstruacija, ali i kod neredovitih menstruacija. Spada u skupinu biljnih proizvoda koji stimuliraju protok krvi u područje zdjelice i izaziva kontrakcije maternice. Upravo se zbog toga korištenje ulja divljeg origana ne preporuča trudnicama, ali korištenje klasičnog sušenog origana u obliku začina za jelo ne predstavlja nikakav problem.

  1. Pomaže kod problema s probavom

Bez dobre probave nema dobrog zdravlja. Ulje divljeg origana stimulira protok žuči u probavni sustav i tako poboljšava sam proces probave. Smanjuje stvaranje plinova i pomaže u regulaciji želučanih kiselina.

  1. Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima štiti srce i krvne žile od štete koju im nanose slobodni radikali. Oni napadaju stanice tijela, a suprotstavljaju im se upravo antioksidanti. Smanjuje loš kolesterol i sprječava taloženje masti u organizmu.

Sva ljekovita svojstva ulja origana

  • štiti od virusa, gljivica i bakterija 
  • pomaže kod psorijaze, ekcema i dermatitisa
  • usporava proces starenja 
  • štiti od nekolikih vrsta raka
  • pomaže kod prekomjernog znojenja i lošeg zadaha iz usta 
  • tjera parazite 
  • pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova 
  • sprečava infekcije 
  • koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata 

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email