Spriječite simptome znojenja tijekom noći

Noćno znojenje

29.07.2018

Hiperhidroza, tegoba poznatija kao noćno znojenje, ispoljava se kao pretjerano znojenje za vrijeme spavanja. Ne čini je isključivo osjećaj vrućine, već  izmjene valova vrućine i zimice, popraćene treskanjem tijela i to nerijetko takvim da nas probudi iz sna.  

Iako noćno znojenje može biti neugodno, pogotovo zbog toga što u nekim slučajevima ometa i spavanje, često je bezopasno. Nekada je samo rezultat  vanjskih okolnosti, poput pretople pidžame i pokrivača ili visoke temperature u sobi. Ako to nije slučaj, trebalo bi mu pronaći pravi uzrok, jer ono može biti simptom zdravstvenih tegoba.

Uzroci noćnog znojenja

Hiperhidroza se, s obzirom na njen uzrok, dijeli na primarnu i sekundarnu. Primarnu hiperhidrozu uzrokuju isključivo vanjski čimbenici, a ne bolest ili loše tjelesno stanje. U ovom slučaju to može biti pretopla pidžama ili pidžama od plastičnih, vodonepropusnih materijala, zatim previše topla prostorija u kojoj spavamo ili previše topli prekrivači.

Osim toga, na znojenje po noći može utjecati i ispijanje alkohola prije odlaska na spavanje, jer ono utječe na živčani i krvožilni sustav. Tijekom noći tijelo pokušava izbaciti alkohol iz organizma, što čini ubrzanjem srca, proširenjem krvnih žila i na kraju – znojenjem.

Osim alkohola, na znojenje utječe i preveliki unos šećera i to ne samo onog kojeg dobijemo iz slatkiša, već i šećerom bogate procesirane ili zamrznute hrane, gaziranih sokova i voća. Poput alkohola, tijelo će tijekom noći pokušati razgraditi i sav uneseni šećer, što čini naglim povećanjem inzulina u krvi. To povećanje dovodi do naglog smanjenja šećera u krvi kojeg prati i znojenje.

Slično na tijelo djeluju i lijekovi koji smanjuju razinu šećera u krvi, stoga ljudi koji uzimaju antidijabetičke lijekove često pate od hiperhidroze.

Vrsta noćnog znojenja koja je uzrokovana lošim stanjem organizma ili bolesti naziva se sekundarnom hiperhidrozom. Problemi  s ovom vrstom mogu se početi javljati u bilo kojoj životnoj dobi i to kod oba spola. Ipak, budući da je glavni uzrok noćnog znojenja hormonalni disbalans, najviše se javljaju kod žena u menopauzi, trudnoći ili pubertetu. Hormonalne promjene nerijetko dovode do poremećaja rada znojnih žlijezda, što dovodi i do velikih naleta vrućina te prekomjernog znojenja.

Problemi sa štitnjačom također utječu na hormone, stoga noćno znojenje može biti posljedici njenog poremećenog rada.

Na pojačano noćno znojenje utječu i psihološka stanja, poput tjeskobe, pojačanog stresa, zabrinutosti i općenito anksioznosti. Ovakva stanja utječu na ubrzani rad srca, a time i brži protok krvi, što pojačava nalete vrućine i znojenje.

Hiperhidroza može biti znak i nekih težih bolesti. Najčešće su to virusne i bakterijske infekcije, poput tuberkuloze, a onda i one koje zahvaćaju srce. Noćno znojenje simptom je i infekcije HIV-om, ali i simptom raznih tumora, najčešće onih na limfnoj žlijezdi, zatim simptom leukemije i općenito problema sa srcem.

Ublažavanje noćnog znojenja

Kod primarne hiperhidroze znojenje se umanjuje ako eliminiramo one čimbenike koje ga potiču. Rashlađivanje sobe prije spavanja, spavanje u prozračnijim, vodopropusnim pidžamama i malo manje topli prekrivači trebali bi umanjiti preveliko znojenje.

Također trebamo pripaziti da barem nekoliko sati prije spavanja ne jedemo previše slatkog ili neke druge namirnica koje sadrže veće količine šećer. Uz to, treba se kloniti i alkohola te previše slane hrane. Zdrava prehrana, pogotovo ona puna vlaknima i kalcijem, vrlo je važna za regulaciju znojenja. Svakako kroz dan pijte dovoljno tekućine, pogotovo ako ste i inače skloni znojenju, jer biste u suprotnom mogli dehidrirati.

U borbi protiv znojenja jako je učinkovita konzumacija ulja noćurke. Ono je bogato gama-linoleinskim i omega-3 masnim kiselinama. Ovi spojevi reguliraju hormone i time ublažavaju simptome poput noćnog znojenja i valova vrućine.

U regulaciji hormona pomaže i kadulja, pogotovo ako se konzumira u obliku čaja. Kadulja ima višestruki učinak, jer osim regulacije hormona, utječe i na poboljšanje rada jetre, krvnih žila i dišnih organa. Ona sprječava probavne tegobe i stimulira bolje djelovanje limfe, stoga će regulirati znojenje i ako je ono posljedica nekih drugih bolesti, a ne samo hormonalnih.

Noćno znojenje kao simptom možemo ukloniti liječenjem bolesti koje ga uzrokuju, a upravo kadulja, sa svojim širokim spektrom djelovanja, može učinkovito pripomoći u tome. Može se uzimati kao čaj, hidrolat ili u obliku ulja od kadulje. U svakom slučaju ono je posve prirodni proizvod koji će poboljšati vaše zdravlje, bez straha od nuspojava, te spriječiti simptome znojenja tijekom noći.  

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email