Osobe s dijabetesom i dodaci prehrani

05.10.2018

Što mogu osobe s dijabetesom dodatno učiniti za svoje zdravlje?

Ovo pitanje si postavlja većina osoba koja boluje od dijabetesa. Odgovor bi se trebao zasnivati na znanstvenim činjenicama koje potvrđuju staru poslovicu da zdravlje ulazi kroz usta. Naime, dodaci prehrani mogu doprinijeti poboljšanju zdravstvenog stanja osoba s dijabetesom.

1. Poznata je činjenica da se crijevna flora (mikrobiota) u dijabetičara razlikuje od mikrobiote zdravih osoba. Primjenom probiotika može se promijeniti takvo stanje. Još i više ukoliko probioticima dodamo prebiotik INULIN, čime možemo utjecati i na glikemiju. U probavnom traktu se inulin pod utjecajem probiotika pretvara u INULIN PROPIONAT koji dovodi do izlučivanja intestinalnih hormona – inkretina, kao što su peptid YY i GLP 1.

  • Peptid YY djeluje na centar za glad umanjujući osjećaj gladi te se tako smanjuje unos hrane,
  • GLP 1 povećava izlučivanje inzulina iz pankreasa te smanjuje inzulinsku rezistenciju perifernih tkiva te na taj način doprinosi regulaciji šećera u krvi.

Preporučuje se OMNi BiOTiC® STRESS REPAIR koji sadrži 9 pomno odabranih bakterijskih sojeva ljudskog probavnog sustava i 7,5 milijardi dobrih bakterija u dnevnoj dozi. Uz dobre bakterije sadrži i vitamine B2, B6 i B12 koji doprinose normalnoj funkciji imunosnog sustava, te važan prebiotik inulin koji utječe na glikemiju.

2. Stoljećima se gorka dinja (Momordica charantia) kao narodni lijek koristi kod osoba koje imaju simptome dijabetesa. Da gorka dinja ima utjecaja na razinu šećera u krvi potvrđeno je u usporednoj studiji s glibenklamidom u eksperimentalnim uvjetima.

Preporučuje se Charantea Pure, koja sadrži 2400 mg ekstrakta gorke dinje u dnevnoj dozi.

3. Osobe s nereguliranim dijabetesom pojačano gube cink iz organizma. Na manjak cinka su posebno osjetljive oči (dijabetička retinopatija). Manjak cinka organizam nastoji osigurati povećanom apsorpcijom u crijevima. Ukoliko hrana nema dovoljno cinka taj kompenzacijski mehanizam ne može nadoknaditi gubitak. Zato se preporučuje primjena pripravaka cinka. Dijabetičari mogu najviše profitirati od optimalne opskrbe cinkom jer popravlja toleranciju glukoze i smanjuje inzulinsku rezistenciju. Ubrzava zacjeljivanje rana na koži i oštećenja sluznice, budući da stimulira leukocite koji su neophodni za zacjeljivanje i borbu protiv infekcija te sudjeluje u sintezi kolagena bez kojeg je zacijeljivanje i rast novih stanica kože nemoguć.

Preporučuje se Vitality Zink Pur, koji sadrži 120% cinka u preporučenoj dnevnoj dozi.

4. Vitamini B skupine podržavaju zdravlje živaca koje je posebno ugroženo u slučajevima dijabetičke neuropatije.

Preporučuje se Vitality Neuro Fit, koji sadrži po 200% preporučenog dnevnog unosa vitamina B2, B3, B6, folata, biotina, pantotenske kiseline i mangana, te 160% preporučenog dnevnog unosa vitamina B12, a uz sve navedeno sadrži i kolin i inozitol koji se ubrajaju u vitamine B kompleksa, iako po strukturi nisu vitamini, ali na sličan način sudjeluju u metabolizmu i prijenosu živčanih impulsa. Ovaj proizvod omogućava cjelovit i uravnotežen unos vitamina skupine B.

5. Magnezij je izrazito bitan jer su znanstvenici potvrdili povezanost između visokog unosa magnezija, optornosti na inzulin i dijebetesa te je preporučljivo osobama oboljelim od ove bolesti suplementiranje ovog minerala.

Preporučuje se Vitality Magnezij. Jedinstvena specijalnost Vitality Magnezija leži u posebnom vezivanju. Ne sadrži magnezijev citrat koji kod mnogih osoba izaziva žgaravicu i bol u želucu, nego magnezijev glicinat, koji je dodatni izvor lužnatosti. Upravo je zbog toga dnevni preporučeni unos magnezija u ovim kapsulama podijeljen na više doza koje se uzimaju uz obrok, što tijelu omogućuje u potpunosti apsorbirati magnezij i tako izbjeći nepoželjne nuspojave (koje često nastaju kod unošenja prevelike količine magnezija). Sadrži i vitamin D, koji znanstveno povećava apsorpciju magnezija, ekstrakt lista biljke Ginko bilobe i prah ploda Reishi gljive, koja je u Kini poznata kao simbol zdravlja.

Svi Vitality International Products proizvodi su biološkog podrijetla, bez glutena, bez GMO-a, bez šećera, bez životinjskih proteina, bez laktoze, pogodan za vegane, dijabetičare, trudnice, dojilje i djecu te imunosuprimirane bolesnike. 

Svi Vitality proizvodi ispunjavaju kriterije kvalitete smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te Austrijskog i Njemačkog društva za probiotičku medicinu (OePROM i DePROM).

Ovo je kratki prikaz kako si, ako bolujete od dijabetesa, možete pomoći u samoregulaciji glukoze u krvi te prevenciji komplikacija, pritom se pridržavajući i ne zaboravljajući sve savjete i preporuke Vašeg liječnika.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email