Omega 3-5-6-9 kompleks u mješavini ljekovitih biljnih ulja

Pet ulja koje bi bilo dobro uzimati svaki dan

07.09.2018

Ravnoteža - jedna od ključnih riječi opstojnosti svega što jest; svako odstupanje od tog stanja dovodi do manjih ili većih nevolja. Jednu od većih nevolja po čovjekovo zdravlje donijele su suvremene navike nutritivno neuravnotežene prehrane u kojoj su osim opasnosti u bijelom ( bijeli šećer, bijelo brašno, sol, bijela riža ) u velikoj mjeri zastupljene tzv. loše masti s velikim udjelom transmasnih kiselina. Znanost nepobitno dokazuje da je osobito pogubna poremećena ravnoteža unosa esencijalnih masnih kiselina omega - 6 i omega - 3, koje su u organizam moraju unositi hranom. Taj je zaključak potaknuo potragu za tzv. dobrim mastima, mahom hladno prešanim biljnim uljima.

Mješavina hladno prešanih ulja nudi novu mjeru dobrog zdravlja sa znanstveno preporučenim omjerom omega - 6 i omega - 3 (3:1) i omega - 9. Izuzetnu vrijednost ovome ulju daje vrlo rijetka, za čovjekovo zdravlje iznimno korisna omega - 5 masna kiselina iz ulja nara i skvalen iz ulja amaranta, čija biološka moć ne samo da čuva zdravlje, već jača sposobnost samoliječenje organizma.

Ulje Cameline Sative jedan je od najboljih izvora stabilne omega - 3 esencijalne masne kiseline (sadrži ga oko 45%). Omega - 3 neophodna je za pravilan razvoj fetusa, sudjeluje u razvoju mozga i živčanog sustava, nužna je za razvoj i održavanje kognitivnih sposobnosti (mišljenje, razumijevanje, pamćenje), djeluje protuupalno na staničnoj razini i na taj način smanjuje rizik od mnogih kroničnih oboljenja (artritis, bolesti krvožilnog sustava, bolesti mozga i živčanog sustava), bolesti kože, pa i najtežih kancerogenih oboljenja. Kao i omega - 3, omega - 6 esencijalna kiselina je masna kiselina koja ima značajnu ulogu u rastu i razvoju mozga, razvoju mišića, stvaranju hormona, a osobito važnu ulogu kao prijenosnik impulsa ima u funkcioniranju živčanog sustava.

Dobar izvor omega - 6 našli smo u ulju sikavice. Osim toga, ovo ulje obiluje fitosterolima koji u organizmu reguliraju razinu kolesterola - najrizičnijih čimbenika u nastanku ateroskleroze i bolesti krvožilnog sustava općenito, a znamo koliko sikavica pomaže jetri. Omega - 9 je monozasićena masna kiselina, nije esencijalna (u organizmu "nastaje" iz omega -3 i omega - 6), ali je njezin svakodnevni unos bitan za zdravlje (regulira kolesterol), a osobito blagotvorno djeluje na zdravlje srca. U ovoj mješavini dostatnu količinu omega - 9 osigurava ulje oraha.

Ulje nara sadrži čak 70% omega - 5 ili punicične kiseline. Nar je sigurno najzdravije voće, njegova sjemenka daje ulje koje je sigurno najbolje kozmetičko ulje (smanjuje čak i starije ožiljke). Oralno uzimanje nara, odnosno omega - 5 najučinkovitija je zaštita od slobodnih radikala, mutacije stanica a time i težih oboljenja.

Omega - 5 najsnažnijih je antioksidans kojega poznaje moderna znanost. Konjugirana molekularna struktura ( omega - 5 naziva se još i konjugiranom linolenskom kiselinom ) u velikoj mjeri kompatibilna strukturi stanica u čovjekovu organizmu, pa pomaže kod prijenosa nutrijenata izravno u stanice, ubrzava proces njihovog obnavljanja i pomlađivanje. Kao izuzetno snažan antioksidans  eliminira slobodne radikale koji si uzročnici oštećenja stanica. Djeluje protuupalno, stanice organizma štiti od otrova i drugih oksidativnih šokova (stres, loša prehrana, alkohol). Omega - 5 je molekula visoke energije koja suzbija stvaranje uzročnika mnogih oboljenja, blokira konverziju diasoglicerala u arahidonsku kiselinu (djeluje kao aspirin, ali bez nepoželjnih nuspojava. Ulje nara sadrži prirodni fitoestrogen kompatibilan ljudskom, što ga čini važnim za hormonalnu ravnotežu i zdravlje kože i kod žena i kod muškaraca. Ovo ulje zahvaljujući omega - 5 masnoj kiselini, fitoestrogenu i sadržaju vitamina vitamina i minerala (B1, B2, C, kalij, magnezij), koji uz ostale aktivne komponente u značajnoj mjeri doprinose održavanju i osnaživanju imuniteta, osiguravaju hormonalnu ravnotežu, reguliraju metabolizam, poboljšava cirkulaciju krvi, štite i pomažu kod bolesti krvožilnog sustava, pa i najtežih kancerogenih oboljenja.

Skvalen je još jedan vrlo moćan antioksidans, a nazvan je po prvom poznatom izvoru toga ulja - morskom psu iz dubokih voda iz čije su jetre od davnina japanski i kineski ribari crpili i obnavljali snagu. U vrlo malim količinama sadrže ga neke namirnice kao što su maslinovo ulje (do 0,7%) i ulje pšeničnih klica. Najbolji prirodni izvor skvalena iz biljnog svijeta je ulje amaranta - sadrži ga od 5 - 8%. Osim  što je jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidansa, skvalen ima vrlo značajnu evoluciju ulogu u evoluciji živog svijeta. Dokazano je da su pradavne arheobakterije imale zaštitni omotač od skvalena što im je omogućilo da prežive iznimno teške uvjete u atmosferi s vrlo malo kisika i temperaturama iznad 1000ºC. Skvalen je imao značajnu ulogu i u evoluciji čovjeka:njegova pojava i sposobnost čovjekova organizma da ga stvara omogućila je odbacivanje krzna i osigurala zaštitu kože od štetnog UV zračenja, a moguće i od radijacije.

Ljiljana Olujić

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email