Pomažu li dodaci prehrani kod gubitka kilograma?

01.08.2018

Ne postoji jedna čarobna pilula za sve!

Najvažnije odmah na početku: ne postoji jedna čarobna pilula za sve koja će sama po sebi riješiti problem viška kilograma. Dodaci prehrani za gubitak kilograma pomažu, ali ukoliko doista želimo izgubiti na težini onda ne možemo nastaviti s lošim prehrambenim navikama i sjedilačkim načinom života. Uzroci pretilosti uglavnom su:

  • Razlika između unešene i potrošene energije
  • Disbalans hormona
  • Genetski uvjetovani
  • Biokemijski mehanizmi povezani s regulacijom masti

Neka sredstva, zajedno s uravnoteženom prehranom i fizičkom aktivnosti, doista mogu pomoći kako bi gubitak kilograma bio brži i kvalitetniji.  Velika većina pompozno reklamiranih pilula obično traje koliko i reklama. U skupini drugih mogu se pronaći različito kombinirani dodaci prehrani, formulirani sa supstancama koje, potvrđene kliničkim ispitivanjima, u doslovnom smislu sagorijevaju masti i/ili utječu na regulaciju glukoze.

Starenje usporava sagorijevanje masti

Glavni razlog što smo s godinama skloniji akumuliranju masti u organizmu je opadanje razine metaboličke energije, odnosno onog što se uobičajeno zove sagorijevanja kalorija. Pad sposobnosti organizma da troši kalorije jedan je od razloga što samo kontrola prehrane ne daje zadovoljavajuće rezultate. Ne tako davno objavljena studija ukazuje da se potrošnja kalorija u stanju mirovanja starenjem smanjuje, čak i više no što se do sada mislilo. Stoga je podizanje procesa tvorbe energije u stanju mirovanja, uz pravilnu prehranu, izuzetno važan čimbenik ukoliko želimo izgubiti višak nakupljenog bijelog masnog tkiva.

Pretilost je povezana s brojnim bolestima. Brojke su neumoljive. Prema San Antonio Heart studiji iz 1996. godine, 80% pretilih ispitanika imali su hipertenziju i dijabetes, 85% dijabetičara ima hipertenziju i pretili su, a 67% osoba s hipertenzijom ujedno su pretili i dijabetičari. Važna poveznica hipertenzije i pretilosti je inzulinska rezistencija. Inzulinska rezistencija ima za posljedicu ubrzanu ekspanziju naslaga masnog tkiva. Kada se masti (trigliceridi) nakupljaju oko visceralnog tkiva (onog najgoreg, oko trbuha i struka), jetre, mišića ili gušterače, funkcije organa slabe izazivajući kompleksne promjene koje rezultiraju inzulinskom rezistencijom. Brojni upalni procesi utječu na kaskadnu inzulinsku reakciju smanjujući inzulinsku osjetljivost. Kako su uzroci pretilosti kompleksni (ne treba zaboraviti ni na genetski faktor koji sklonosti debljanju pridonosi sa velikih 66%), tretman je također vrlo kompleksno područje.

Kako bi držali težinu, a naročito količinu masnog tkiva pod kontrolom i ostvarili dugoročne ciljeve potrebno je povećati potrošnju, a smanjiti unos energije te poboljšati inzulinsku signalizaciju i metabolizam. U tom smislu potrebno je primijeniti ne- farmakološke i farmakološke strategije.

Ne-farmakološki pristup podrazumijeva:

  • promjenu prehrane, posebno redukciju unosa masti i šećera
  • povećanje potrošnje energije fizičkom aktivnošću

Farmakološki pristup može pomoći:

  • reducirati apetit i inducirati osjećaj sitosti
  • povećati potrošnju energije
  • osigurati normalnu inzulinsku reakciju

Farmakološki aktivne supstance

Kako konvencionalne metode kontrole težine  daju  vrlo ograničene rezultate, posebno dugoročno, postoji velik interes za alternativne strategije, naročito one farmakološke. Dodaci prehrani za gubitak kilograma sadrže upravo takve supstance.
Jedna od potencijalno najinteresantnijih supstanci je EGCG, katehin iz zelenog čaja. Dugoročna konzumacija (12 tjedana) ekstrakta zelenog čaja (115 mg EGCG) dnevno reducirala je tjelesnu mast ispitanika za 7%. Druge studije dolaze do zaključka da je djelovanje zelenog čaja u tretmanu pretilosti efikasno uslijed povećanja procesa oksidacije, odnosno potrošnje energije. Osim direktnog utjecaja na povećanu potrošnju energije, zeleni čaj pokazuje protuupalno, antioksidativno, antivirusno i neuro-protektivno djelovanje, a blagotvorno djeluje i na razinu kolesterola. Sva navedena djelovanja mogu doprinijeti manjoj pojavnosti tumora i uz pretilost vezanih bolesti poput dijabetesa tipa 2, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti. Zaključci studije utjecaja konzumacije zelenog čaja bogatog EGCG potvrđuju njegovo djelovanje na povećanu oksidaciju (potrošnju kroz razgradnju masnih kiselina i njihovu pretvorbu u energiju) masnog tkiva, naročito kada se uzima iza obroka.

Već ranije spomenuta studija kombinira EGCG i kofein, drugi dobro izraženi termogeni sastojak farmakoloških pripravaka za smanjenje tjelesne težine. Kofein ubrzava potrošnju kalorija, naročito u kombinaciji s prirodnim efedrinskim alkaloidima poput onih iz kola oraščića. Takva je kombinacija dobro istražena u šestomjesečnoj studiji koja zaključuje kako su efekti uzimanja kofeina i prirodnih alkaloida efedre od značajnog utjecaja na tjelesnu težinu, masno tkivo i lipide. U studiji je korišteno 90 mg efedrinskih alkaloida iz kola oraščića i Ma Huanga te 120 mg kofeina. U usporedbi s kontrolnom placebo skupinom nisu zapaženi, ili su bili minimalni, popratni efekti koji bi bili u skladu s očekivanim mehanizmom djelovanja aktivnih supstanci efedrina i kofeina. Autori zaključuju kako prirodna efedra i upotrebljene količine kofeina, uzimane kako je propisano , uz kombinaciju sa zdravom prehranom i vježbanjem mogu biti efikasni u suzbijanju prekomjerne težine i bez rizika od popratnih pojava.

Uloga inzulina i drugih hormona

Inzulin je hormon koji regulira proizvodnju energije i metabolizam glukoze u organizmu. Inzulin omogućava da stanice jetre, mišića i masno tkivo iskoriste glukozu iz krvi i spreme je kao glikogen u jetru i mišiće, a sve s ciljem da snizi količinu iste (šećera) u krvi. Inzulin također sprječava korištenje masnih zaliha za proizvodnju energije. Elemenat koji utječe na normalnu reakciju organizma na inzulin je krom. Najviše istraživanja djelovanja kroma na inzulinsku reakciju izvršeno je s krom-pikolinatom, odnosno Chromax® krom pikolinatom. Djelovanje  Chromax® krom pikolinata istraženo je na više od 1.800 dobrovoljaca i obrađeno u 15 kliničkih studija. Studije su pokazale poboljšanje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata i reakcije organizma na inzulin. Chromax® se pokazao efikasnim na smanjenje težine i gubitak masti uz istovremeno očuvanje nemasne tjelesne mase. Uz navedeno, jedna od posljednjih studija (Anton et al.,2008) provedena na 42 ispitanika (žene) pokazala je utjecaj krom-pikolinata na smanjeni osjet gladi i ukupnu količinu konzumirane hrane. Naročito je u ispitanica zamijećena smanjena želja za masnom hranom. Slijedite link ukoliko želite saznati više o tome kako i koji hormoni mogu biti razlogom pretjeranog nakupljanja masnog tkiva.

Koliko krom-pikolinat utječe na smanjenu želju za masnom hranom, toliko Gymnema Sylvestre utječe na manju želju za slatkim. Na Hindu jeziku ovu biljku zovu “gurmar” ili u doslovnom prijevodu “uništavač šećera”. Ime zorno opisuje djelovanje pri žvakanju listova biljke nakon kojeg gubimo osjet slatkog. Kako slatko ne možemo osjetiti, tako i opada želja za njime. Istraživanja pokazuju da Gymnema normalizira razinu šećera u krvi, kontrolira količinu A1c hemoglobina i povećava osjetljivost na inzulin.

Za osobe koje se teško odriču prehrane u kojoj prevladavaju ugljikohidrati od pomoći mogu biti proizvodi koji sadrže ekstrakt bijelog graha (patentiran pod imenom Phase2) koji blokira apsorpciju ugljikohidrata u probavnom traktu. CLA iz ulja šafranike utječe na veličinu deponiranih masnih stanica.

Povećana proizvodnja energije inducirana farmakološkim pripravcima te bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima ima za posljedicu povećanu proizvodnju slobodnih radikala. Svaka zdrava dijeta stoga mora biti praćena zdravom prehranom bogatom voćem i povrćem koji sadrže antioksidante i dodacima prehrani  poput Acai-a i Resveratrol-a koji ih sadrže.

Balansirana, kontrolirana prehrana i povećana fizička aktivnost nezaobilazni su ukoliko želite izgubiti kilograme i živjeti kvalitetnije, a izbor dodataka prehrani trebao bi biti baziran na potvrđenim znanstvenim spoznajama.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email