Prhut - simptomi i liječenje

31.07.2018

Nastanak prhuti

Prhut (perut) se javlja na vlasištu u obliku ljuskica koje su zapravo mrtve kožne stanice koje postaju vidljive na tjemenu i kosi. Pri izraženom prhutanju, takve ljuskice padaju na ramena i postaju vidljive na tamnijoj odjeći, što ljudima predstavlja dodatnu neugodnost uz samu pojavu prhuti.

Općeniti uzrok prhuti (peruti) nije poznat, ali su napravljene studije koje upućuju da nepravilna prehrana (pogotovo ljuta i slana), stres, umor i alkohol mogu potpomognuti nastanak prhuti kod ljudi. Osim nabrojanog, osobe s težim oblicima stanja vlasišta i kože (psorijaza, dermatitis) u većini slučajeva imaju simptome prhuti.

Oblici prhuti (peruti)

Prije odluke koji preparat odabrati, trebalo bi klasificirati stadij i oblik prhuti. Prhut se može pojaviti u 3 oblika koja su nastale od 3 različita uzroka:

  • rastom gljivica roda Pityrosporum – ovo je u većini slučajeva kronično stanje, uzrokovano zauljenošću ili poremećenom pH ravnotežom vlasišta, lošim higijenskim navikama ili alergijskom reakcijom,
  • suhim vlasištem – koža je toliko suha da se ljuska i opada u sitnim dijelovima. Osobe s ovim stanjem pretežito imaju suhu, kovrčavu kosu i osjećaj zatezanja kože vlasišta,
  • korištenjem neodgovarajućih preparata – prhut nastala ovim načinom obično je smeđe boje i kuglastog oblika, a pokazatelj je da je kosa pretjerano tretirana s raznim losionima, regeneratorima, maskama i dr. koji su narušili prirodnu ravnotežu lojnih žlijezda vlasišta nakupljajući se u tankim slojevima.

Pomoći pri liječenju

Tijekom perutanja, osim ljuskanja i opadanja nastalih ljuskica, vlasište može biti zahvaćeno svrbežom i crvenilom kao čestim pratećim pojavama. U tim trenucima problemi eskaliraju i osobe odlučuju potražiti pomoć kod ljekarnika ili u težim slučajevima kod dermatologa.

Tretman koji se u 90% slučajeva preporučuje je promjena šampona. Na policama ljekarni, postoji cijeli niz šampona protiv peruti, ali prije odabira treba pomno razmisliti koji šampon je najbolji za vaše vlasište, jer nećete biti sretni ako izdvojite pozamašan novac za proizvod koji vam ne pomaže.

OLILAB Novi crni šampon je novitet na tržištu u razredu šampona protiv peruti. Ovaj hrvatski kozmetički proizvod sastavljen je od kvalitetnih sastojaka i temeljen na prirodnoj aktivnoj tvari Ichthyol-u. Osim svoje iznimne gustoće i čistoće, šampon je bez konzervansa, parabene te umjetnih bojila i mirisa. Prisutnost Ichthyol-a u visokoj koncentraciji osigurava učinkovit tretman protiv prhuti (peruti), svrbeža i nadraženog vlasišta. Preporučen ritam pranja kose šamponom je svaki drugi dan, ali ako su simptomi izraženiji, dopušteno je svakodnevno pranje. Vrlo je bitno koristiti šampon kao samostalni preparat, bez usporednog korištenja ostalih šampona ili preparata za kosu (losioni, regeneratori, maske i dr.) jer može nastati suprotna reakcija od očekivane.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email