Pripremite se za sezonu alergije

27.03.2019

Alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sustava obrane na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoline. Općenito možemo reći da su alergeni tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa stoga protiv njih stvara specifična protutijela. To je koristan mehanizam obrane od štetnih čimbenika iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. No, ako organizam prepozna, na primjer, bezopasnu pelud cvijeća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju - tako nastaju alergije.

Tretman kod alergija najbolje je započeti prije perioda polinacije (koja počinje u ožujku ili travnju), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku.

VItamin C

Alergijske reakcije izazivaju oslobađanje histamina. Većina lijekova koji se zatim preporučuju su antihistaminici. Međutim, važno je naglasiti da vitamin C ispoljava brojne učinke protiv histamina - sprječava izlučivanje histamina od strane bijelih krvnih stanica te povećava njegovo izlučivanje iz organizma. Istraživanja pokazuju da 1000mg vitamina C smanjuje koncentraciju histamina za oko 20%, a 2000mg za više od 30%. Budući da vitamin C metaboliziramo brzo te se izlučuje iz organizma u roku od šest sati, najbolje ga je uzeti u podijeljenim dozama. Osim što jača imunitet, vitamin C je prirodni antihistaminik što ga čini nezaobilaznim saveznikom zdravog imuniteta u sezoni alergija. Od velikog broja različitih oblika vitamina C koji su nam dostupni na tržištu, svakako bi preporučili liposomalni vitamin C.

Kvercetin

Kvercetin je žuta biljna tvar koja ima antioksidativno, antihistaminsko i protuupalno djelovanje. Mnoga istraživanja pokazala su kako kvercetin blokira sintezu i oslobađanje histamina kao i drugih uzročnika alergijskih simptoma.

Hrana bogata kvercetinom su jabuke, crveni luk, peršin, bobičasto voće, citrusi i crveno vino. 

Za dodatnu prevenciju možete koristiti i Solgar Quercetin Kompleks u kapsulama. Uzima se jedna kapsula na dan uz obrok, bez šećera su, soli i škroba te su pogodne i za vegane.

Bromelain

Nalazi se u stabiljci i soku ananasa. Sadrži proteinaze odnosno enzime koji razgrađuju bjelančevine. Djeluje na način da potiče tijelo na proizvodnju tvari koje mu pomažu suzbiti bol i smanjiti upalne procese. Značajna je karakteristika bromelaina da se može apsorbirati u ljudskim crijevima bez degradacije i bez gubitka biološke aktivnosti prilikom čega, kao probavni enzim, dodatno potiče razgradnju i povečava bioiskoristivost hranjivih tvari iz drugih namirnica. Danas je poznat široki raspon njegova djelovanja poput poboljšavanja probave odnosno u stanjima nadutosti, ubrzane ili usporene probave ili plinova. 

Bromelain i kvercetin sinergijski djeluju jako učinkovito

Kvercetin smanjuje oštećenja i iritacije uzrokovane slobodnim radikalima, inhibirajući histaminski odgovor koji uzrokuje alergijske reakcije, dok bromelain djeluje kao enzim koji limitira djelovanje različitih metabolita i imunoloških tijela koji potiču upalne procese. Dodatno, istraživanja su pokazala da bromelain poboljšava apsorpciju kvercetina pa samim time i njegovo djelovanje, budući da se kvercetin slabo apsorbira odnosno oko 25% kvercetina se apsorbira u tankom crijevu.

Nasya ullje za sinuse

Ayurveda koristi jednu od svojih drevnih tehnika, njegovanje nosnica tradicionalnim ayurvedskim Nasya uljem, koje pročišćava sinuse i dišne puteve, djeluje protuupalno, smiruje um, poboljšava memoriju i koncentraciju.

Ove potpuno prirodne kapi za sinuse pročišćavaju sinuse i dišne puteve, ublažavaju alergije, rješavaju energetske blokade i pročišćavaju kanale u glavi, ublažavaju stres, smiruju glavobolju, rastrešenost, iritacije, te djeluju vrlo opuštajuće. Smiruju um, poboljšavaju memoriju i koncentraciju. 

AyuGarden Nasya prirodne kapi za sinuse uspostavljaju bolji protok kisika u glavi, ublažavaju stres, smiruju glavobolju, rastrešenost, iritacije, te djeluju vrlo opuštajuće. Opuštaju kompletni nervni sustav.

Crni kim

Ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis s kapsulama ulja crnog kima u količini od 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen  rezultat pokazuje da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika. Zbog svojeg kemijskog sastava koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega 3 kiseline), ali i atopijski dermatitis.

Tretman kod alergija najbolje je započeti prije perioda polinacije (koje počinje u ožujku ili travnju), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku. Ulje crnog kima treba uzimati tri puta na dan nakon obroka, po 30-40 kapi. Kod alergija tretman treba trajati sve do kraja jeseni. Tijekom zime može se napraviti pauzu, ali opet treba početi s terapijom najkasnije u ožujku. Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se nakon nekoliko godina terapije skoro u potpunosti riješili svih simptoma alergije.

 

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email