Što je anatomska obuća?

27.11.2018

Što je anatomska obuća?

Anatomska obuća označava specijalnu kategoriju obuće kojoj je posvećena posebna pažnja kod oblikovanja gazišta. Anatomska gazišta su oblikovana na način da rasterećuju tegobe koštano-mišićnog sustava (kralježnica, koljena, zglobovi, stopala).

Rađena su po svim pravilima ortopedske tehnike. Anatomska obuća ima vrlo važnu ulogu u održavanju fiziologije pokreta i funkciju održavanja optimalnog odnosa površine stopala s površinom po kojoj se krećemo.

Kome je namijenjena anatomska obuća?

Anatomska obuća je namijenjena ljudima različite životne dobi koji se žele osjećati udobno i zdravo. Posebno je namijenjena osobama kojima profesija zahtijeva dugotrajno stajanje, koji pate od raznih tegoba i bolova stopala, te svima koji ne pristaju na kompromise kod odabira udobne obuće.

Kako anatomska obuća utječe na zdravlje?

Anatomska obuća utječe na opće zdravlje stopala i nogu jer je konstruirana da bi maksimalno rasteretila tegobe. Ovisno o problemu ili deformaciji stopala potrebno je prilagoditi obuću koja je namjenjena za isti. Kod anatomske obuće posebna pažnja je posvećena prvenstveno gazištu obuće kako bi poticalo prirodan položaj. Visina pete od 2,5 do 5 cm prihvatljiva je po preporuci ortopeda.

Koji su najčešći uzročnici bolova u stopalima?

Najčešći uzročnici bolova u stopalima su loše cipele koje ne odgovaraju vašoj nozi, žuljevi, spuštena stopala, nošenje visokih peta i neprikladna obuća.

Najčešće deformacije stopala i prikladna obuća?

Hallux valgus je u velikoj većini slučajeva prirođena deformacija ali i mnoge moderne navike današnjice pogoduju razvoju deformiteta i dodatno ga pojačavaju. Hallux Valgus je bolna „kvrga“ na vanjskom dijelu palca koja nastaje kada se nožni palac počne zakretati prema drugom prstu. Preuska obuća koja izaziva pritisak i učestalost nošenja visokih peta dodatno razvijaju deformitet. Kod cipela sa visokim petama, težina se sa pete prenosi na prste, a uski prostor pritišće prste međusobno, približava ih i deformira. Takva obuća potiče razvoj deformiteta, ona žulja i smeta “kvrgu” koja je nastala s vanjske strane palca i to je mjesto sklono bolovima i upali. Da bi to spriječili osim jednostavnih separatora, udlaga i noćnih ortoza na tržištu postoji i obuća namjenjena upravo za hallux deformaciju. Obuća ima poseban umetak koji ne stvara pritisak na kost.

Spušteno stopalo je naziv za deformaciju koja predstavlja spuštene i ravne svodove stopala. Kod spuštenih stopala se opterećenje prenosi na nogu jer kod takvog stopala je izgubljena funkcija amortizacije.

Javlja se umor u nogama, bol u stopalu, mišićima i leđima jer hod nije elastičan. Deformacija se razvija postepeno i potrebno je reagirati u doba adolescencije pravilnim izborom obuće i ulošcima. Zbog nepravilnog opterećenja u starijoj životnoj dobi javljaju se degenerativne promjene, problemi s cirkulacijom koji izazivaju proširene vene i mnoge druge tegobe. Nošenjem kvalitetnog anatomskog uloška ili anatomski oblikovanog gazišta u cipeli umanjujete razvoj deformacije.

Petni trn Glavna karakteristika petnog trna je izrazita bol kod prvih jutarnjih koraka i kod dugog sjedenja. Radi se o mikrooštećenju plantarne facije odnosno ligamenta koji se nalazi na donjem dijelu stopala od pete do prstiju. Oštećenjem funkcije ligamenta koji održava svod stopala i amortiziranje pri hodanju dolazi prilikom nošenja istrošene i tvrde nekvalitetne obuće koja ne dopušta kretanje stopala.

Dijabetičko stopalo je komplikacija koja se javlja kod oboljelih od šećerne bolesti. Pojačana osjetljivost na promjene koje se javljaju na tijelu zbog oštećenja živaca (neuropatije) utječu i na stopala. Kod poremećaja lučenja znoja i masnoća koje kod hoda štetno djeluju na kožu uzrokuju pucanje kože i nastajanje rana. Liječenje i zacjeljivanje tih rana je otežano radi oštećenja krvnih žila i poremećaja imunološkog sustava, što dovodi i do stvaranja pogodnih uvjeta za razvoj bakterija i infekcija vezivnog tkiva, mišića i kostiju.

Da bi se izbjegle teške posljedice vrlo je važno na vrijeme krenuti s kvalitetnom njegom stopala i izabrati prikladnu obuću. Obuća za dijabetičare mora biti iznimno meka, široka i udobna po mogućnosti bez unutarnjih šavova. Dijabetičari radi poremećaja osjeta često ne osjete žuljanje i nabore unutar obuće što dodatno stvara rizik od razvijanja rana i infekcija. Na tržištu je dostupna specijalno dizajnirana obuća bez unutrašnjih šavova i od antibakterijskih tehnoloških materijala namijenjena posebno za dijabetičare (PodoWell).

Trudnice i bol u stopalima Česta bol u stopalima kod trudnica i problemi s venama zbog spuštenih svodova stopala javljaju se zbog nepravilnog položaja i vene nemaju dobru mišićnu potporu koja pumpa krv iz potkoljenice. Vrlo je važan odabir kvalitetne anatomske obuće u svrhu prevencije problema s cirkulacijom i kako bi stopalima pružili potrebnu potporu.

Kako prepoznati kvalitetnu anatomsku obuću?

Anatomska obuća je izrađena od visokokvalitetnih materijala. Ističemo prirodnu biljno štavljenu kožu, drvo, pluto ili tehničke tkanine sa posebnim antibakterijskim svojstvima. U proizvodnji se koriste ekološki materijali koji ne zagađuju okolinu i ne štete zdravlju.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email