Gljivične infekcije

Stop gljivicama

27.09.2018

Gljivične infekcije često se javljaju u slučaju oslabljena imuniteta ili kronične iscrpljujuće bolesti, ali i nakon liječenja antibioticima.

Lijepa je koža odraz zdravlja. Na žalost, na njoj često obitavaju brojni neželjeni gosti. Topliji dani, vlaga i pojačano znojenje, primjerice, odlični su uvjeti za razvoj upornih i dosadnih gljivičnih oboljenja. Poznato je više od 100.000 vrsta gljiva, a njih oko 50 mogu biti patogene za čovjeka. Kod dermatomikoza naseljavaju se izravno na kožu, ako nasele unutarnje organe, riječ je o sistemskim mikozama, a kada izazovu alergenu stimulaciju ili produciraju otrove (mikotoksine), posrijedi je trovanje gljivama. Sam naziv gljiva biološki je pojam i ne odnosi se na veličinu organizma, pa termin "gljivice" koji najčešće koristimo kada govorimo o gljivama patogenim za čovjeka nema stručno opravdanje.
Gljivične infekcije javljaju se kod ljudi oslabljena imuniteta ili onih koji boluju od neke kronične iscrpljujuće bolesti (npr. dijabetes, tumori). Česte su i nakon liječenja antibioticima (osim bakterija koje uzrokuju bolest, antibiotici uništavaju i fiziološki prisutne, "domaće" bakterije čime otvaraju put razvoju gljiva).
Najčešće se smještaju na pokrivenim dijelovima tijela, pregibima i kožnim naborima (pazuha, prepone), vlasištu, kod muškaraca i na bradi, kod starijih i pretilih žena ispod dojki, dok se kod dojenčadi zbog neredovita prematanja može javiti pelenski osip. 
Iako su glavni simptomi poput svrbeža, lokaliziranog crvenila i sitnog ljuštenja lako uočljivi i laiku, dijagnozu ipak prepustite dermatologu. On će mikološkom obradom postaviti točnu dijagnozu i propisati odgovarajući lijek u obliku tableta, kreme, posipa ili otopine.

Ono što vi možete učiniti jednostavno je poštovanje pravila higijene:

  • redovito održavati higijenu tijela
  • noge prati svakodnevno i obvezno dobro osušiti dijelove među prstima
  • kožu prati pH neutralnim sredstvima koja ne narušavaju njezin prirodni zaštitni film
  • nositi obuću i odjeću od prirodnih materijala (sintetika pogoduje znojenju, a time i razvoju gljivičnih infekcija)
  • odjeću prati na višim temperaturama (iznad 60ˇC) koje uništavaju gljive
  • nikad ne koristiti tuđe ručnike, češljeve ili četkice za zube.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email