Lijek širokog spektra Maja i Inka

Taheebo čaj

08.11.2018

Karcinom?

Kad je posrijedi liječenje raka, istraživanja koja su provedena in vitro i na životinjama dala su miješane rezultate. Naime, čak je i u onim testiranjima koja su pokazala da taheebo smanjuje broj stanica raka zaključeno kako bi količine potrebne za jednako djelovanje na ljude trebale biti značajno veće, a to bi imalo toksične posljedice. Unatoč nedostatnim objektivnim dokazima i bez stručno propisanih doza, taheebo se u cijelom svijetu upotrebljava kao alternativna terapija u liječenju raka.

U tu ga svrhu preporučuju i neki liječnici, primjerice dr. Daniel B. Mowrey, autor brojnih knjiga o liječenju biljem, među ostalim i Herbal Tonic Therapies. Taj je američki liječnik upotrebu taheeba usporedio s tradicionalnom upotrebom ehinaceje u Sjevernoj Americi i ginsenga u Aziji te ustvrdio da su učinci taheeba u liječenju raka mnogo značajniji od spomenutih biljaka. Smatra kako taheebo svakako ima antikancerogeno djelovanje.

Čudotvorno izlječenje

To su potvrdila i mnoga svjedočanstva, primjerice Josipa Gabre u knjizi Kako sam pobijedio rak ili Milana Vukovica, Amerikanca podrijetlom iz Karlovca koji je u Kaliforniji osnovao Taheebo Tea Club nakon što je njegov otac John Vukovic tom moćnom biljkom izliječio rak crijeva. Prema njegovoj priči, kad su liječnici nakon operacije dignuli ruke od njegova oca rekavši kako se rak proširio pa je prekasno za kemoterapiju ili zračenje te da mu je preostalo samo nekoliko mjeseci života, Milan je počeo planirati očev sprovod.

„Tih su dana mnogi dolazili oprostiti se od mog oca, a netko od članova obitelji donio je taheebo čaj, koji je otac počeo svakodnevno piti. Dva mjeseca poslije, dva pregleda CT-om, kolonoskopija i druge pretrage nisu otkrili nijednu stanicu raka“, kaže Milan dodajući kako je to je bilo prije 16 godina i da njegov, sada 82-godišnji otac, i dalje pije taheebo te nema naznaka raka.

Kad je riječ o djelovanju taheeba na oboljele od karcinoma, zagrebačka fitoaromaterapeutkinja ističe da su iskustva različita. „Nekima je pomogao, nekima ne, ali ono za što je taheebo čaj definitivno zaslužan jest podizanje općeg stanja organizma, ali i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba i bolesti“, kaže Vesna Genc navodeći neke situacije u kojima pomaže.

Eliminacija toksina

„Taheebo jača imunosni sustav i suzbija infekcije, a kako potpomaže stvaranje crvenih krvnih stanica, primjenjuje se i u terapiji oboljelih od leukemije. Vrlo je dobro dokumentirana i njegova upotreba protiv kandidijaze pa se osim pijenja čaja preporučuje i pranje rodnice taheebom. Pozitivno djeluje i na probavni trakt te se primjenjuje kod osoba koje imaju problema s gastritisom i probavom.

Ujedno pomaže da žlijezde lojnice ostanu otvorene, što olakšava eliminaciju toksina iz organizma. Oblozi od taheebo čaja pomažu protiv kožnih bolesti poput akni, čireva ili dermatitisa“, navodi sugovornica dodajući kako nas široka uporaba taheeba ne treba čuditi jer je bio jedna od glavnih biljaka koje su južnoamerički Indijanci upotrebljavali u liječenju.

Taj drevni svestrani lijek može biti svakodnevni ukusan napitak. Za održavanje vitalnosti organizma i poboljšanje imuniteta fitoaromaterapeutkinja preporučuje piti od jednu do dvije šalice čaja na dan, a za tretiranje određenih tegoba od dvije šalice do litre čaja dnevno.

Koliko se pije?

„Ovisno o zdravstvenom stanju, pije se od tjedan dana do nekoliko mjeseci. Prikladna doza ovisi o više čimbenika, kao što su dob, opće fizičko i zdravstveno stanje osobe, te je individualna za svakog pojedinca, pa se o preporučenoj dozi posavjetujete s ljekarnikom ili fitoterapeutom“, savjetuje Vesna Genc, upozoravajući da ga ne pijete u neograničenim količinama jer prevelike doze mogu izazvati mučninu, vrtoglavicu i povraćanje.

Iako je pogodan u slučajevima brojnih zdravstvenih indikacija, a mogu ga piti i djeca, osobito ona koja su sklona upalama dišnih putova, ne preporučuje se trudnicama i dojiljama te osobama koje imaju poremećaje zgrušavanja krvi i onima koji se spremaju na operaciju jer može usporiti zgrušavanje krvi.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email