Ulje koštica marelice

16.09.2018

Jedno od najljekovitijih danas poznatih ulja je ulje koštica marelice. Hladnim prešanjem koštice do 28°C dobiva se ulje zlatno-žute boje iznimnih nutritivnih, kozmetičkih i estetskih svojstava, a ostatak pulpe koštice nakon prešanja, naročito njezina opna, se koristi oralno kao prirodna terapija protiv zloćudnih bolesti jer ima izrazita antikancerogena svojstva zbog visokog sadržaja amigdalina, vitamina B17.

Iako ulje marelice ne sadrži amigdalin gotovo uopće, pa zato nema antikancerogena terapeutska svojstva, ono se smatra izvrsnim kozmetičkim uljem, a malo je poznato da je ovo ulje i ugodnog bademastog okusa pa time i odlično prehrambeno ulje. Točka dimljenja mu je na oko 165°C, pa se može koristiti i kod pečenja, no najčešće se dodaje na kraju kod pripremanja pikantnih jela. Osim toga može se koristiti i oralno te ispolijevati brojne zaštitne učinke na akutna i kronična zdravstvena stanja srčanog organa. Naime, rezultati istraživanja pokazuju da korištenjem ulja marelice u prehrani, značajno se smanjuje rizik od nastanka infarkta miokarda jer izrazito povećava sposobnost vazodilatacije krvnih žila povećanjem proizvodnje molekule dušikovog oksida (NO), također poboljšava stanje hipoksije i povećava razinu kisika u srcu te povećava njegov zaštitini antioksidantni potencijal.

Da je najidealniji prirodni pripravak za njegu kože lica i tijela potvrđuje činjenica da je ulje marelice bogat izvor vitamina E i A te oleinske masne kiseline koji u kombinaciji primijenjeni na koži izazivaju brojne terapeutske i estetske učinke. Idealno ga je koristiti za njegu jer prevenira prijevremeno starenje kože, dubinski prodire u njene slojeve, zaštitno njeguje kad je upaljena i iritirana, suha i ispucana te ju ostavlja svježom i bez masnog sjaja. Posebno estetski djeluje na područja oko očiju i vrata, koje omekšava i uglađuje te se koristi za tretiranje bora prirodnim putem. Prvi je izbor za prirodnu njegu i zaštitu lica jer ne zatvara pore na koži i omogućava joj da slobodno diše, a ujedno je hrani i njeguje. Isto tako se koristi u kozmetici jer izaziva protuupalne i anti-age učinke, hidratizira kožu, štiti, iscjeljuje, njeguje, pomlađuje, podmazuje, poboljšava elastičnosti gipkost kože te smanjuje simptome osjetljive kože, ekcema, dermatitisa, opeklina, posjekotina, rana, ožiljaka, mišićne boli, osipa i iritacije kože. Zanimljivo je i da ulje potiče rast kose, poboljšava loše stanje korijena i vrhova, te samog vlasišta. Nanosi se na čisto vlasište umasirana u korjenove te stoji barem 20-30 minuta, a zatim se ispire šamponom. Može se dodati losionima i šamponima za tijelo i koristiti direktno za čišćenje, pranje, njegu i zaštitu.

Martina Kamenski, fitoterapeut

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email