Ulje lješnjaka
Lješnjak je ne samo neodoljivo ukusan, već je izuzetno bogat makro i mikro nutrijentima (proteinima, uljima, vitaminima i mineralima). Jezgra lješnjaka obvezan je sastojak zdravih prehrambenih dijeta budući da štiti od raznih oboljenja (ateroskleroze, karcinoma...).
Zahvaljujući aminokiselinama (prije svega argininu), fitosterolima, vitaminima A, B 1 , B2, E i C, te magneziju, željezu, bakru i selenu, lješnjak je dobar saveznik u podizanju imuniteta. Po sastavu masnih kiselina slično je ekstra djevičanskom maslinovom ulju (visok udio omega-9 i omega-6), pa je izvrsno prehrambeno ulje.
Hladno prešano ulje lješnjaka lijepe je zlatnožute boje, ugodnog mirisa i finog slatkastog okusa. Zahvaljujući tim svojstvima cijenjeno je i kao začinsko ulje u kulinarstvu, no najpoznatija je njegova primjena u kozmetici i farmaceutskoj industriji. Velike količine vitamina E u hladno prešanom ulju lješnjaka donijele su titulu nenadmašnog „zaštitnog faktora" i eliksira mladosti u kozmetici, prije svega u čuvanju, njezi i obnavljanju kože nakon 40. godine života.
Hladno prešano ulje lješnjaka:
- pomaže izgradnju tkiva i povečava količinu kolagena u koži
- jača elastičnost kože i kapilara
- lako se upija, umiruje, ali istovremeno lagano napinje kožu
- primjenjivo na sve tipove kože, a osobito je dobro za osjetljivu kožu
Martina Kamenski, fitoteraput