Ulje sikavice

17.09.2018

Jeste li se ikad pitali zašto se tako lako razbjesnite, iznervirate, postajete mrzovoljni, lošeg raspoloženja ili ste redovito na rubu živaca? Odgovor sigurno možete potražiti u trenutnoj funkciji (disfunkciji) svoje jetre. Naime, preopterećena jetra zbog modernog načina života gubi na svojoj funkciji detoksikacije zbog čega se počinju javljati niz zdravstvenih fizičkih, ali i psihičkih problema. Oni neuropatske prirode su najkritičniji jer čovjek postaje oslabljenog stanja svijesti, negativnog razmišljanja i pomračenog uma, nikako ne može dobro promišljati svojom glavom te ne može naći izlaz iz svojeg pesimističnog, depresivnog i destruktivnog stanja svijesti. No, zašto se to uopće događa?

Uzrok tome je kronična zatrovanost krvi amonijakom. Amonijak proizvodi jetra kad joj je onemogućena pravilna funkcija detoksikacije i njegovog izlučivanja iz organizma, a kako se kronično povećava njegova razina u krvi, počinje sve više utjecati na psihofizičko stanje i izaziva brojne zdravstvene disfunkcije. Osim što remeti funkciju neurotransmitera u mozgu i živcima, također izaziva nefiziološke promjene u strukturi živčanih stanica, pojačava njihovo podraživanje kao i oksidativno stresno stanje u živčanom tkivu.Tako je amonijak snažan neurotoksin i što je veća njegova razina u moždanom i živčanom tkivu, time ih više nadražuje, a sposobnosti ljudskog uma dovodi do potpune blokade. Ono što je dobro jest da je taj proces reverzibilan, odnosno snižavanjem razine amonijaka gube se njegovi negativni neuropatski učinci, a živčano se tkivo postupno obnavlja i vraća se zdravo stanje svijesti.

Amonijak se prirodno snizuje kad se poboljša funkcija jetre i regenerira njeno tkivo pa se kod takvih akutnih i kroničnih neuropatskih poremećaja preporuća uzimati pripravke od sikavice (poput ulja, granulata ili meda sa sjemenjem sikavice) koja djeluje izrazito blagotvorno i ljekovito na naš najveći metabolički organ (jetru). Redovitim i pravilnim uzimanjem ulja sikavice možemo značajno poboljšati njenu funkciju (djelotvorno je i kod najtežih oboljenja jetra), regulirati metabolizam masti, olakšati probleme vezane uz dijabetes, no najvažnije od svega — naš će izvor mrzovolje i bijesa zauvijek presušiti, a dobra volja i raspoloženje učinit će nam život ugodnijim. Računica je lagana, malo sikavice - zdravija jetra — nizak amonijak u krvi — bolje raspoloženje i stanje svijesti — i svi doslovce sretni i zadovoljni.

Nadalje hladno prešano ulje sikavice je odličan izvor linolne kiseline koja je jak antioksidans i djeluje tako da održava i čuva stanične membrane, a time štiti i čitav organizam jer stvara zaštitu u organizmu protiv negativnih utjecaja slobodnih radikala i ostalih agresivnih elemenata koji mogu oštetiti stanice i uzrokovati ubrzano starenje i ozbiljne bolesti. Također, linolna kiselina je izravno ugrađena u stanične opne u organizmu i na taj je način jedna od temeljnih gradivnih tvari u tijelu, a dio je i lipoproteinskih čestica ključnih za metabolizam masti.

Ulje sikavice sadrži preko 65% polinezasićenih masnih kiselina (2% omega-3 i 62% omega-6), 22% oleinske kiseline (omega-9) i vrlo malo zasićenih masnih kiselina, a sadrži i vitamin E i to 50mg/100g.

Ulje sikavice se odlikuje i izvrsnom mazivošću budući da pripada grupi visoko polaritetnih ulja (kao ulje avokada, npr.), a ta osobina govori o još jednom izuzetnom svojstvu da je nositelj biološki aktivnih tvari i ima velike prednosti u odnosu na parafinska ulja. Bogato je fitosterolisna koji osiguravaju koži svježinu i vlažnost i imaju tzv. antiaging efekt. Ulje sikavice štiti kožu podržavajući njezino obnavljanje. Osobito je blagotvorno za osjetljivu kožu (pa i najosjetljiviju kožu novorođenčadi i beba) sklonu iritiranju, odlično je u tretmanu atipičnih ekcema, psorijaze i kožnih oboljenja koja su posljedica dijabetesa. Koristi se u kozmetičkim pripravcima i to prvenstveno zbog antioksidativnog djelovanja svojih sastavnica koje štite kožu od oksidativnog stresa, jednog od najvažnijih uzroka prijevremenog starenja i na taj način djeluje protiv bora, jača čvrstoću i elastičnost kože.

Ljiljana Olujić

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email