Candida albicans

Vaginalna gljivična infekcija

11.02.2019

Gotovo da nema žene koju barem jednom nije mučila vaginalna infekcija uzrokovana gljivicama ili bakterijama, zato što je u svakodnevnom životu puno “okidača“ za pretjerano razmnožavanje mikroba. 

Vaginalne infekcije među najčešćim su ginekološkim problemima zato što se mogu pojaviti zbog brojnih uzroka: 

  1. Pada imuniteta zbog neke bolesti ili stresa
  2. Prehrane koja sadrži previše rafiniranih ugljikohidrata (npr. slatkiša i proizvoda od bijelog brašna)
  3. Pretjerane uporabe sredstava za intimnu njegu
  4. Čestog kupanja u bazenu
  5. Višednevnog korištenja tampona 
  6. Vaginalne infekcije mogu biti posljedica terapije antibioticima, a česte su i u trudnoći

Vaginalna gljivična infekcija je tip vaginitisa (upale vagine) kojeg karakteriziraju vaginalna iritacija, intenzivan svrbež i vaginalni iscjedak. Vaginalna gljivična infekcija može zahvatiti vaginu i vulvu. Vaginalna gljivična infekcija, koja se također naziva i kandidijaza, vrlo je česta.

Što je kandidijaza?

Najčešći uzročnik gljivične infekcije je Candida albicans (80-90%), gljivica koja se i prirodno u manjem broju nalazi u naborima crijeva. U 5-10% slučajeva uzročnik gljivične infekcije je Candida glabrata, u 1-3% Candida kruzei, a pored ovih u rodnici se mogu naći i drugi sojevi. Tijekom reproduktivne dobi gljivična infekcija najčešće se javlja kao vaginalna infekcija i/ili infekcija vulve. U postmenopauzalnoj dobi, kao i tijekom djetinjstva zbog hormonalnog utjecaja prvenstveno nastaje upala vulve. Organi zahvaćeni infekcijom su vanjsko spolovilo kod muškaraca, te upala vanjskog spolovila i rodnice kod žena. 

Kako se kandidijaza prenosi?

Kandida se normalno nalazi na koži. Rijetko je povezana sa spolnim kontaktom (može se razviti nakon uporabe antibiotika, oralnih kontraceptiva, u šećernoj bolesti, kod oslabljenog obrambenog sustava, u trudnoći), ali se može njime prenijeti. Pod različitim okolnostima, a prije svega pri liječenju antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sustava ili uporabe imunosupresivnih lijekova, oralnih kontraceptiva, hormonskog nadomjesnog liječenja ili uporabe antiandrogena, kod dijabetesa melitusa kao i u trudnoći, dolazi do poremetnje vrlo osjetljive ravnoteže između vaginalne kiselosti, sadržaja glikogena, mliječne kiseline i hormona pri čemu nastaju idealni uvjeti za neprirodno bujanje gljivica. Infekcija nastupa najčešće preko vlastitog probavnog trakta.

Simptomi kandidijaze

Znakovi bolesti su svrbež, pečenje i bjelkasti iscjedak. Kod lakih oblika postoji neugodan osjećaj, peckanje, žarenje i svrbež, bez jasnog upalnog vaginalnog procesa. Kod umjerenih oblika subjektivne tegobe su iste, ali postoje klinički znakovi vaginalne upale: crvenilo te pojačani iscjedak. Teške forme vaginalne kandidijaze praćene su obilnim bjelkasto-žućkastim sirastim iscjetkom iz rodnice uz intenzivne subjektivne tegobe. 

Raširenost kandidijaze

Učestalost vaginalne kolonizacije kvasnicama kod zdravih žena reprodukcijske dobi procjenjuje se na 10–20%. Kod 30% trudnica u vrijeme termina poroda moguće je intravaginalno naći kvasnice. Tijekom života tri od četiri žene najmanje će jednom imati gljivičnu infekciju vagine i/ili vulve, a kod 5% oboljelih pacijentica se radi o kroničnoj infekciji s najmanje četiri ponavljane epizode bolesti tijekom godinu dana. 

Prevencija kandidijaze

Prema zadnjem istraživanju Han i suradnika (2011) pokazala se učinkovitost određenog načina prehrane, osobito u prevenciji te dugoročnom održavanju ravnoteže mikroflore organizma. Tako se preporuča prehrana s maksimalno smanjenim unosom ugljikohidrata (osobito rafiniranih šećera najviše prisutnih u slatkišima) te smanjenim unosom masti, mlijeka i mliječnih prerađevina, alkoholnih pića te orašastih plodova. Probiotici povoljno djeluju na ravnotežu crijevne mikroflore inhibirajući rast "štetnih" bakterija, poboljšavaju probavu, jačaju imuni sustav te povećavaju otpornost prema infekcijama.

Imajte na umu da su vaginalne gljivice dosta uporne. Iako vam se simptomi možda neće pojavljivati neko vrijeme to ne znači da su gljivice odustale i da ste ih se zauvijek riješili, dapače, potrebno je redovito ići ginekologu i popraviti loše životne navike.

Pogledaj ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email