Zaštitna uloga selena

01.06.2019

Selen je mineral koji se nalazi u tlu, a bitan je za mnoge procese u organizmu. Nalazi se u svim dijelovima tijela, a najviše ga ima u bubrezima, jetri, slezeni, gušterači i testisima.

Kako djeluje?

Selen je antioksidans i sprečava oštećenje DNA koje prouzročuju slobodni radikali. Sastavni je dio antioksidacijskog enzima glutation-perokstdaze, koji štiti stanice od toksina iz okoliša i hrane. Selen se često nalazi u »antioksidacijskim koktelima« s vitaminima C i E.

Takve kombinacije mogu pružiti zaštitu od mnogih bolesti za koje se smatra da ih prouzročuju slobodni radikali, a to su, primjerice, rak, bolesti srca, moždani udar, staračka mrena i degeneracija žute pjege.

Istraživanja učinkovitosti selena?

Mnogo je pozornosti selen privukao zbog možebitne uloge u borbi protiv raka. Petogodišnje je istraživanje provedeno u SAD-u na Sveučilištu Cornell i Sveučilištu u Anzoni pokazalo da uzimanje 200 ug selena na dan smanjuje učestalost raka prostate za 63%, raka debelog crijeva i rektuma za 58%, zloćudnih bolesti pluća za 46% te ukupnu smrtnost od raka za 39%.

U drugim se istraživanjima selen pokazao kao potencijalno korisna tvar u sprečavanju raka jajnika, vrata maternice, rektuma, mokraćnog mjehura, jednjaka, gušterače i jetre, ali i leukemije. Istraživanja su pokazala da se u ljudi s najnižim razinama selena u krvi češće pojavljuju tumori; također, rak se češće vraća i širi te je ukupno preživljavanje kraće u odnosu na osobe s visokim razinama selena.

Selen također može imati zaštitni učinak na srce, uglavnom tako što smanjuje mogućnost zgrušavanja krvi i rizik nastanka ugrušaka, tako da je mogućnost pojave srčanog i moždanog udara manja. Taj element povećava udio »dobroga« kolesterola (HDL-a) u omjeru s »lošim« (LDL-om), a to je neobično važno za zdravo srce. Najveću korist od uzimanja selena imaju pušači i osobe koje su već doživjele srčani ili moždani udar. No taj element u obliku vitaminskih i mineralnih dodataka prehrani također štiti srce i krvne žile svih ostalih ljudi.

Dobrobiti selena:

  1. Snaži imunosni sustav
  2. Poboljšava rad mozga i pamćenje
  3. Štiti od oksidativnih oštećenja i karcinoma
  4. Poboljšava plodnost i kod muškaraca i kod žena
  5. Jača zdravlje srca i krvnih žila
  6. Regulira rad štitnjače
  7. Ublažava simptome astme
  8. Čisti organizam od toksina i teških metala

Znakovi manjka selena:

  • iscrpljenost i umor
  • kronična prehlada
  • hipotireoza
  • oslabljeno pamćenje
  • loša koncentracija
  • opadanje kose
  • diskoloracije na koži i noktima
  • usporeno zarastanje rana
  • neplodnost
  • slab imunitet

Pogledaj ponudu - KAL

Pogledaj ponudu - Jadranka 

Pogledaj ponudu - Jamieson

Pogledaj ponudu - Selen

Pogledaj ponudu - Swanson

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email