Hrkanje

Zašto hrčemo?

13.01.2019

Hrkanjem nazivamo neugodan zvuk koji nastaje kao posljedica jakog otpora protoku zraka u području ždrijela, a uzrokovan je promjenama konfiguracije gornjih dišnih putova tijekom procesa sna. Ovaj problem, koji se opisuje kao bučan zvuk niske frekvencije, nastaje negdje u području gornjih dišnih putova, mijenja karakter tijekom noći, a razlikuje se od sna do sna. Premda nije sasvim jasno, vjeruje se da hrkanje nastaje u određenim dijelovima ždrijela koji kolabiraju tijekom sna. Kao glavni krivac često se navodi uvećana uvula (nepčana resica), no navedeno vibriranje može nastati i na drugim dijelovima ždrijela.

Nekoliko činjenica o hrkanju i uzrocima hrkanja:

  1. Zvuk hrkanja nastaje u grlu i to na mjestu gdje se dišni putevi sužavaju. On nastaje zbog trenja pri disanju.
  2. Što smo stariji veća je vjerojatnost da ćemo hrkati jer s godinama se grlo sužava, a mišići oslabljuju.
  3. Muškarci češće hrču nego žene zbog razlika u fizionomiji grla.
  4. Pretili (debeli) ljudi češće hrču jer masno tkivo u grlu pogoduje hrkanju.
  5. Začepljeni dišni putevi (prvenstveno začepljen nos) i problemi sa sinusima mogu potaknuti hrkanje.
  6. Alkoholi, cigarete i neki lijekovi isušuju grlo i opuštaju mišiće pa mogu uzrokovati hrkanje.
  7. Spavanje na leđima može uzrokovati hrkanje jer se tkivo u grlu opušta i može blokirati put do nosa.

Sam sebi neprijatelj

Ne želimo vas previše plašiti, ali moramo osvijestiti težinu problema. Osim cjelodnevnog umora i pospanosti koje mogu biti posljedice ovog noćnog problema, nabrajamo samo neke od posljedica koje hrkanje ili apneja (prestanak disanja u snu) mogu imati na zdravlje.

Svaki put kad u snu prestanete disati – pada koncentracija kisika u krvi, što dovodi do problema u radu srca i krvnog tlaka.

Posljedica apneje mogu biti i psihičke smetnje. Slabija koncentracija, poremećaj ponašanja, razdražljivost i dr. To može biti posljedica plitkog sna i čestog buđenja koje je izazvalo hrkanje ili apneja.

Liječenje

U većini slučajeva hrkanje nije potrebno liječiti.

  • smanjenje težine
  • prestanak pušenja
  • ne konzumirati alkohol
  • večernji obrok neka bude najmanje tri sata prije spavanja
  • odlazite na počinak i ustajte uvijek u isto vrijeme
  • uskušajte različite jastuke ili one ortopedske za vrat
  • podignite uzglavlje kreveta dosta visoko 7,5 do 10 cm
  • kad ste prehlađeni ili patite od alergijskog rinitisa, prije spavanja grgljajte vodom kojoj ste dodali kap ulja paprene metvice.Taj lijek proširuje dišne putove jer umiruje otečenu sluznicu nosa i grla.

Ovo  u većini slučajeva može riješiti problem, no u težim slučajevima može biti nužna operacija ukoliko je uzrok nosna deformacija. Ako je riječ o opstruktivnoj apneji liječnik će agresivnije provoditi terapiju, zbog mogućih opasnih posljedica ove bolesti.

Prevencija

Dakle osim ovih prethodno nabrojanih stvari treba još izbjegavati tablete za spavanje i druge sedative iako vas uspavaju oni izazivaju opuštanje mišića vrata, pogoršavajući hrkanje. Spavajte na boku to će pomoći onima koji hrču srednje jako. Jedan način za izbjegavanje ovog hrkanja je da na leđima piđame našijete džep u koji čete staviti tenisku lopticu koja će onemogućiti spavanje na leđima. Te spavajte bez jastuka ukoliko imate mogućnost podizanja gornjeg dijela kreveta tj.  uzglavlja jer se jastuk može smotati ispod vrata i vršiti pritisak, pridonoseći zapriječenost dišnih putova.

Pogledajte ponudu

Newsletter
Prijavi se i ostvari 5% popusta kod prve kupnje.
Savjeti za zdravlje, akcije i popusti stižu direktno na Vaš email